Grotesk krigsforbrytersak i USA

Amerikanske soldater er tiltalt for å ha drept vilkårlige sivile afghanere. De skal også ha samlet på kroppsdeler fra likene som trofeer.

Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock og Adam Winfield

Andrew Holmes (t.v.), Michael Wagnon, Jeremy Morlock og Adam Winfield er fire av de fem soldatene som utgjorde drapslaget.

Foto: Det amerikanske forsvaret

De fem amerikanske soldatene ved Lewis McChord-basen i Kandahar skal ha dannet sitt egen «drapslag», hvor de sprengte og skjøt afghanske sivile, for så å ta kroppsdeler fra ofrene som trofeer.

I tillegg er sju soldater tiltalt for å ha dekket over virksomheten og truet medsoldater til taushet.

– Enkelt å drepe

De fem står tiltalt for de brutale drapene på tre afghanske menn i perioden januar til mars i år.

Det var etter at den 25 år gamle sersjanten Calvin Gibbs ankom militærbasen i november i fjor at ideen om å danne et drapslag kom opp, ifølge detaljer fra etterforskningsdokumentene gjengitt i The Guardian.

Sersjanten skal ha skrytt av hvor lett han hadde sluppet unna ting han gjorde da han tjenestegjorde i Irak, og hvor enkelt det var «å bare kaste en granat på noen og drepe dem».

Tok hodeskalle og fingre

Sammen med medsoldatene Jeremy Morlock (22), Michael Wagnon, Adam Winfield (22) og Andrew Holmes (19) dannet han gruppen som de neste månedene skal ha tatt livet av minst tre afghanske sivile.

Drapene skal ha skjedd mens soldatene var på patrulje. De skal blant annet ha kastet granater mot tilfeldige sivile menn, for så å skyte dem.

I ett tilfelle skal Gibbs ha plassert et Kalashnikov-maskingevær ved siden av offeret for å få det til å framstå som om han drepte ham i selvforsvar.

The Army Times opplyser at minst én av soldatene skal ha samlet fingre fra ofrene som trofeer og latt seg avbilde.

Ifølge The Olympian skal ett av likene ha blitt knivstukket, og i ett tilfelle skal også hodeskallen til offeret ha blitt tatt som trofé.

Avslørt av hasjrøyking

I mai ble den amerikanske hæren gjort oppmerksom på drapene i kjølvannet av at en soldat ble brutalt banket opp.

Soldaten skal ha varslet sine overordnede om at flere av medsoldatene hans skal ha røyket hasj. The Army Times skriver at flere av drapslagets medlemmer jevnlig skal ha stjålet hasj fra sivilbefolkningen og røyket dette mens de var i tjeneste.

Noen dager senere skal Gibbs og Morlock sammen med flere andre ha angrepet den ikke navngitte soldaten og truet ham til taushet.

Soldaten gikk derfor tilbake til sine overordnede og fortalte om volden han var blitt utsatt for og om soldatenes drapslag.

De fem soldatene på det angivelige drapslaget ble arrestert i mai i år, og i forrige måned ble ytterligere sju pågrepet, mistenkt for å ha dekket over drapene og angrepet på soldaten som meldte fra.

– Skader USAs omdømme

De fem risikerer dødsstraff eller fengsel på livstid dersom de skulle bli dømt.

En storjury skal ta stilling til tiltalene senere denne måneden og avgjøre om det er grunnlag for å straffeforfølge soldatene.

Ifølge etterforskere har Morlock tilstått å ha stått bak drapene, og knytter også medsoldatene sine til ugjerningene. Men advokaten hans sier at Morlock var påvirket av reseptbelagte legemidler da han avga tilståelsen, ifølge Seattle Times.

Pentagon har kommentert anklagene, som de mener er meget alvorlige.

– Selv om disse anklagene viser seg å være falske, vil ikke dette hjelpe på verdenssamfunnets oppfatning av våre militære styrker, sier pressesekretær Geoff Morrell til Reuters.

Han ønsket ikke å kommentere saken ytterligere, siden den fortsatt er til behandling i det militære rettssystemet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt