Hopp til innhold

Grønland og Færøyene kan avgjøre valg-thrilleren

KØBENHAVN (NRK): Meningsmålingene tyder på at velgerne på Grønland og Færøyene kan få det siste, og avgjørende ordet, i dramaet over hvem som blir Danmarks neste statsminister.

Færøyen. To sauer på en grønn slette ved havet

NØKKELROLLE: Grønland og Færøyene regnes som selvstyrte deler av Danmark, og har to representanter hver i Folketinget. Stemmegivningen der har tidligere avgjort danske valg, nå kan det samme skje igjen.

Foto: Hanssen, Eystein / SCANPIX

«Mediene bør slå opp i synonymordboken under "dødt løp", for det kommer vi til å høre igjen og igjen, innen alle stemmene er talt opp», skriver Politiko.dk torsdag morgen.

I likhet med de andre danske mediehusene tapetserer de nettsidene sine med saker som fokuserer på hvor utrolig spennende kveldens valg blir.

Gjennomsnittet av målingene viser nå at rød blokk har 49,4 prosent av stemmene. Blå blokk har 50,5. Oversatt i mandater blir det 87 mot 88. Med andre ord kan verken statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokratiet, eller utfordrer Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, føle seg trygge på noe som helst.

Men dersom man legger sammen 87 og 88 blir svaret 175. Meningsmålingene tar nemlig ikke med de fire mandatene fra Grønland og Færøyene, som sørger for at 179 folkevalgte sitter i det danske parlamentet.

Støtter vanligvis de røde...

Nå som valgresultatet ligger an til å bli svært jevnt, kan det danskene kaller de nordatlantiske mandatene få en nøkkelrolle.

Ifølge danske medier tyder fortsatt mye på at de tre av de fire mandatene støtter de røde, slik de har gjort de siste valgene.

Helle Thorning-Schmidt smiler Ved siden av står Lars Løkke Rasmussen med en alvorlig mine

SPENNING: Helle Thorning-Schmidt smiler etter onsdagens duell mot Venstres Lars Løkke Rasmussen. De nordatlantiske stemmene kan avgjøre hvem som får makten i Danmark.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ifølge Politiko, Berlingske tidenes politiske nettsted, kan det føre til at Thorning-Schmidt kan fortsette som statsminister selv om et flertall av danskene har stemt på den blå blokken. Det samme skjedde i 1971, da sosialdemokraten Jens Otto Krag ble statsminister, selv om blokken bak sittende statsminister Hilmar Baunsgaard fra Radikale Venstre hadde fått flest stemmer.

Også i 1998 var stemmegivningen i nord avgjørende. Den gang ble den ene blå kandidaten på Færøyene vraket til fordel for en rød. Enden på visa ble at Venstres statsministerkandidat tapte hårfint.

...men denne gangen stiller de krav

I år har politiske krav fra grønlandske og færøyske kandidater ført til ytterligere spenning.

Både sosialistpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) på Grønland og Det Republikanske Parti på Færøyene, som tradisjonelt støtter rød side, har åpnet for å forhandle med Venstre og den blå blokken.

Fra Grønland kommer det krav om å reforhandle kontrakten om den amerikanske Thule-basen. På Færøyene har flere tatt til orde for en egen grunnlov.

Tidsforskjell holder spenningen i live lenge

Spørsmålet blir om de virkelig tør å gjøre alvor av riset av bak speilet. Når alt kommer til alt, er de villige til å sørge for at Løkke Rasmussen jager Thorning-Schmidt ut av statsministerkontoret?

Svaret før vi ikke før etter at valgresultatet er klart.

Resultatene fra stemmegivningen på Færøyene og Grønland kommer helt til slutt. De to nasjonene ligger henholdsvis én og fire timer bak Danmark.

Grønlendingene kan dermed stemme fram til midnatt dansk tid, og først klokken 03 natt til fredag er det ventet at valgresultatet derfra er klart.

SISTE NYTT

Siste nytt