NRK Meny
Normal

Republikanerne ødelegger for seg selv

Mitt Romney vant fem av ti delstater og de fleste delegatene. Men kampen mellom de fire kandidatene fortsetter, og det er dårlig nytt for Det republikanske partiet.

Mitt Romney

Mitt Romney vinker til tilhengerne på nattens valgvake i Boston.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Gro Holm
Foto: NRK

– Hvis han drakk øl, er han likevel ikke personen du ville sette deg ned å ta et par øl med, har en av Romneys egne medarbeidere uttalt.

I en bok skrevet av mormoneren R.B. Scott siteres en annen Romney-kollega fra næringslivet, Jack Connors.

– Mitt Romney har imponerende lederevner. Men der er ikke noe hjerte, han er som en tinnsoldat.

Dette er utsagn fra folk som regner seg som Romneys venner, men det peker på grunnleggende karaktertrekk som er med på å forklare hans problemer som presidentkandidat.

Han når ikke fram til folk som han burde. Når han snakker om vanlige folks problemer, oppfattes det som innstudert, noe han vet han må. Derfor blir hans personlige inntekt og formue relevant, ikke fordi det i seg selv er noe amerikanske velgere pleier å reagere negativt på.

Idiotiske utsagn om at han ikke bekymrer seg for de aller fattigste, de vil bli tatt vare på, minner igjen velgerne på at dette er en mann med dårlig kontakt med den jevne amerikaner.

En valgdagsmåling i Ohio og Tennessee avslører at bare 2 av 10 velgere mener Romney er den som best forstår problemene til gjennomsnittlige amerikanere.

En tredel mente Santorum var den med best forståelse. Santorum vant overlegent i Tennessee og var like ved å ta Ohio.

Romney leder fordi samtlige meningsmålinger sier at han er den beste til å slå Obama i presidentvalget 6. November, ikke fordi han er godt likt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 765398d7-d422-4a40-b659-6df8cb6efeee.jpg

Romneys tale etter supertirsdag

Velgerne mot høyre

Rick Santorum har en brøkdel av Romneys penger å drive valgkamp for. Hans valgkampstab har tidvis vært tydelig underbemannet, underfinansiert og uprofesjonell sammenliknet med Romneys velsmurte maskineri.

Likevel seiler han fram og tar stat etter stat. Det tyder på at Det republikanske partiet er et annet nå enn under George W. Bush. Sekulariserte kommentatorer, også norske, har undervurdert styrken i de religiøse miljøenes Romney-skepsis.

Rick Santorum

Rick Santorum på nattens valgvake i Ohio.

Foto: JOE RAEDLE / Afp
Romney var tidligere for ”fritt valg” i abortsaken, nå forsøker han å profilere seg som ”for liv”, men er fortsatt for prevensjon. Det kan slå begge veier, han støter de mest ekstreme evangeliske kristne fra seg, men appellerer samtidig til store grupper kvinner.

Men høyrevinden handler ikke bare om religion. Anti-stat strømninger, blant annet representert ved Tea Party-bevegelsen, stoler ikke helt på Romney.

Det er særlig helsereformen han gjennomførte i tiden som guvernør i Massachuchets som nå brukes mot ham.

Den økonomiske krisa har gjort spørsmålet om «hvor mye stat» høyaktuelt. Romney har oppfattet signalene, så før supertirsdagen var «mindre stat» blitt et av de sentrale slagordene. Men for seint, og kanskje ikke troverdig nok.

Selv for deler av den hvite arbeiderklassen kan det virke som om mindre stat er viktigere enn statlige hjelp til å skape flere arbeidsplasser.

De tror rett og slett at lavere skatter har større varig effekt på sysselsettingen. Det kan være noe av forklaringen på hvorfor Romney ikke gjorde det bedre i Ohio, en tradisjonell industristat som sliter, trass i en viss bedring i det siste.

Valgkampen videre

En av Romneys utfordringer i den videre valgkampen er hvor langt han skal gå til høyre for å fiske velgere fra de andre kandidatenes støttegrupper. Han vet jo at han må bevege seg mot sentrum igjen i kampen mot Barack Obama.

Neste uke er det primærvalg i Kansas, Alabama og Mississippi. De to siste er sørstater hvor Newt Gingrich har håp om å gjøre det godt. Kampen kommer trolig til å stå mellom ham og Rick Santorum.

Hvit arbeiderklasse, som gjerne tar en øl eller to med kandidaten, og kristenkonservative er viktige velgergrupper for republikanerne i disse sørstatene.

Men de aller fleste tror fortsatt at Mitt Romney ender som republikanernes presidentkandidat. I verste fall blir det ikke avklart før på landsmøtet i Tampa siste uka i august.

Så langt viser ingen av Romneys utfordrere tegn til å ville gi seg. Det er det bare Barack Obama som tjener på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt