Hopp til innhold

Greta Thunberg vil ikke ta imot Nordisk råds miljøpris

Greta Thunberg ble under en prisutdeling i Stockholm tildelt Nordisk råds miljøpris for sin innsats for klimaet, men takket nei til prisen.

Greta Thunberg

Greta Thunberg mener politikerne ikke gjør nok og takket nei til miljøprisen.

Foto: Melissa Renwick / AP

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Thunberg befinner seg i California og var ikke til stede under prisutdelingen, men hadde sendt to skolestreikere med en uttalelse fra henne.

– Vi er blant de landene som har mulighet til å gjøre mest, men vi gjør i prinsippet ingenting. Til dere begynner å agere vil verken jeg eller Fridays for future i Sverige ta imot Nordisk råds miljøpris, sa skolestreikerne på vegne av Thunberg.

Fridays for future er bevegelsen Thunberg startet da hun satte seg ned foran Riksdagen i Stockholm og streiket hver fredag i protest mot manglende klimahandling fra politikernes side.

– Klimabevegelsen trenger ikke flere priser, det vi trenger er at statslederne lytter, sa Isabelle og Sophia Axelsson som møtte opp på prisutdelingen på vegne av Greta Thunberg.

Kritiserer Norge

Thunberg skriver på Instagram at hun syns det er en stor ære å ha blitt tildelt prisen, men er skarp i sin kritikk av miljøpolitikken til de nordiske landene:

– Det er ingen mangel på skryt om dette. Det er ingen mangel på fagre ord. Men når det kommer til utslipp og vårt økologiske fotavtrykk – hvis vi inkluderer forbruk, import, så vel som flytrafikk og shipping – er det en helt annen historie, skriver hun.

Thunberg viser blant annet til at den norske stat har gitt nye letetillatelser etter olje og gass og at produksjonen på Johan Sverdrup-feltet er i gang.

– Har økt bevisstheten om klima- og miljøspørsmål

Juryen i Nordisk råd begrunner blant annet tildelingen slik:

«Greta har som ingen annen på kort tid greid å øke bevisstheten om klima- og miljøspørsmål i de nordiske landene og resten av verden. Insisterende og overbevisende har hun oppfordret verden til å lytte på forskningen og handle ut fra fakta. Hennes påvirkning har blitt så omfattende at det nå snakkes om en global «Greta Thunberg-effekt».

Greta når fram til verdens ledere og beslutningstakere og lykkes med å engasjere barn og unge i de nordiske landene, i Europa og flere andre verdensdeler. Ved å oppfordre politikere til ikke bare å snakke om nye grønne jobber, men i stedet ta klima- og miljøkrisen på virkelig alvor, bidrar hun til en mer balansert politisk debatt.

Når hun møter motbør og voksne sier at det ikke er noe poeng i å engasjere seg, at løpet allerede er kjørt, konstaterer hun: « ... du er aldri for liten til å gjøre en stor forskjell». Og det har hun virkelig bevist.»

Isabelle og Sophia Axelsson møtte opp på prisutdelingen på vegne av Greta Thunberg.

Isabelle og Sophia Axelsson møtte opp på prisutdelingen på vegne av Greta Thunberg.

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt