Greske banker har falt 99 prosent i verdi

Flere greske banker falt 30 prosent i verdi, etter at handelen på Aten-børsen gjenåpnet mandag. – Det er peanøtter sammenlignet med hvor mye de har falt før, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Greske banker har mistet 99 prosent av verdien siden finanskrisen

En mann sitter på en benk ved siden av en minibank fra Piraeus bank 7. juli. Piraeus er en av de greske bankene som falt 30 prosent da den greske børsen åpnet mandag.

Foto: STEFANOS RAPANIS / Reuters

Etter å ha holdt stengt i fem uker, åpnet børsen i Aten mandag morgen. Fasiten viste at aksjekursene stupte mer enn det som var ventet på forhånd etter børsåpning, med et fall i hovedindeksen på 23 prosent.

Banksektoren ble hardest rammet.

Landets to største banker falt begge 30 prosent, som er grensen som er satt for hvor mye en aksje kan falle på en dag.

– Viser at investorene begrenset tillit

Øystein Dørum

- Den greske banksektoren har tapt 99 prosent av verdiene, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener at kursfallet viser at investorene har begrenset tillit til at Syriza skal greie å få på plass en nødvendig avtale med troikaen for å få bankene på trygg grunn.

Men verdifallet er småtterier sammenlignet med hvor mye greske banker har falt i verdi de siste årene.

Den greske banksektoren prises nå til 1 prosent av nivåene før finanskrisen. Så selv om fallet er enormt, er det likevel peanøtter sammenlignet med den tidligere børsverdien på disse bankene, sier Dørum.

Men det høres ganske alvorlig ut, når en av fire kroner av børsverdien forsvinner?

– Ja, men man skal ikke tenke på at man mistet en av fire kroner, men at man sto igjen med en krone av hundre kroner, og nå forsvant ytterligere 25 øre av verdien, sier Dørum.

– Børsfallet ikke avgjørende for gresk økonomi

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank avdramatiserer kursfallet i Hellas, og viser i likhet med Dørum til at den greske banksektoren allerede har mistet nesten hele sin børsverdi.

Harald Magnus Andreassen

- Det er viktigere for landet hva som skjer i forhandlingene med EU og IMF, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Greske bankaksjer har vel falt noe sånt som 99,7 prosent siden toppen. Om det faller litt mer er ikke det noe som er avgjørende for gresk økonomi, sier Andreassen.

Han mener det er langt viktigere for landet hva som skjer rundt de faktiske forhandlingene om landets gjeld.

– Jeg vil legge mer vekt på hva som skjer i forhandlingene mellom greske myndigheter og de europeiske institusjonene samt IMF går den rette veien eller ikke. Så langt ser det ut som man arbeider videre med de vedtakene som ble gjort for et par uker siden, sier han.

– Sentralbanken vil trolig beholde kapitalkontrollen

Dørum i DNB tror at investorenes flukt fra det greske aksjemarkedet gjør at sentralbanken vil være varsom med å oppheve kapitalkontrollen.

Den begrenser nivået på uttak fra greske banker og overføringer til utlandet.

– For slik investorene opptrer vil også bedrifter og husholdninger kunne opptre. Det er skadelig, fordi kapitalkontrollen hindrer den naturlige aktiviteten i gresk økonomi. Så det er ikke positivt at børsen faller så mye som den har gjort i dag, avslutter Dørum.

SISTE NYTT

Siste nytt