NRK Meny
Normal

Gresk redaktør frikjent for å ha publisert skatteparadis-liste

For to år siden fikk greske myndigheter en liste over 2000 statsborgere som kan ha benyttet seg av sveitsiske banker for å undra skatt. Da ikke regjeringen fulgte opp, tok en journalist saken i egne hender.

Costas Vaxevanis

Journalist og redaktør Costas Vaxevanis måtte i dag møte i retten i Athen, tiltalt for å ulovlig ha publisert en liste over 2000 grekere mistenkt for skatteunndragelser.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

For to år siden ga franske myndigheter en liste med 2000 navn til greske myndigheter. De navngitte var alle greske statsborgere, mistenkt for å ha unndratt skatt ved å føre store pengesummer til kontoer i Sveits gjennom banken HSBC.

Da to år var gått uten at listen hadde fått konsekvenser tok journalist og redaktør Costas Vaxevanis saken i egne hender.

Kort tid etter kunne fremtredende greske politikere, forretningsmenn, skipsredere og andre prominente grekere se navnene sine publisert i magasinet Hot Doc.

Frikjent

Redaktør Vaxevanis i Hot Doc risikerte to års fengsel for å ha trykket den såkalte Lagarde-listen. Han var tiltalt for å ha brutt loven om personvern.

– Domstolen har avgjort at De er uskyldig, sa dommer Malia Volika.

Arrestasjonen og raskt påfølgende rettssaken mot redaktør Kostas Vaxevanis har utløst internasjonal bekymring og gjort mange kriserammede grekere sinte over elitens privilegier.

Hellas yatch

En yatch på vei ut Porto Cheli i Kranidi i Hellas. Greske privatformuer er anslått til å være på 700 milliarder euro, mer enn dobbelt så mye som landets samlede statsgjeld.

Foto: VASILIS KONSTADOPOULOS / Afp

Rikingene kunne reddet Hellas

Greske privatformuer er anslått til å være på 700 milliarder euro, mer enn dobbelt så mye som landets samlede statsgjeld.

Men landet har fått lite drahjelp av eliten til å takle krisen. Snarere tvert i mot. Den greske regjeringen har måttet forplikte seg til svært harde sparetiltak for å overbevise den såkalte troikaen, som består av Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU, om at landet fortjener lånepakken. Forpliktelsene har ført til beinharde kutt i lønninger, pensjoner og frynsegoder, noe som har skjøvet arbeidsledigheten i taket og mange grekere ut i fattigdom.

At mange av Hellas' rikeste samtidig har fortsatt å unndra flerfoldige milliarder i skatt provoserer svært mange, blant dem journalist Costas Vaxevanis.

Gjorde bare jobben min

– Jeg gjorde det fordi jeg er journalist og fordi det er vår jobb å fortelle folket sannheten, sier Costas Vaxevanis til BBC på spørsmål om hvorfor han publiserte listen.

Journalisten stod tiltalt for å ulovlig ha publisert listen over greske statsborgere mistenkt for skatteunndragelser.

Costas Vaxevanis forteller til BBC at listen opprinnelig ble gitt til grekerne av den daværende franske finansminister Christine Lagarde, uten at politikerne tok saken videre.

Greske myndigheter hevder dog at listen kom fra en ansatt i banken HSBC, og at det ikke finnes bevis for at de navngitte statsborgerne skal ha gjort noe straffbart.

Hellas sammenstøt

Havnearbeidere i sammenstøt med politiet utenfor Forsvarsdepartementet i Athen i oktober. Arbeiderne skal ha ventet på lønn i flere måneder, og krever nå å bli betalt.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Vakte oppsikt

– De tre tidligere regjeringene har løyet og gjort narr av det greske folk. Listen skulle ha vært gitt til parlamentet eller økokrim, men de har unnlatt å gjøre det og burde selv havne i fengsel, sier Costas Vaxevanis til BBC.

Listen vakte oppsikt og har gitt vind i seilene til påstandene om at skatteunndragelser stadig er normen i Hellas, og at myndighetene bevisst ikke gjør stort med problemet.

Verner makteliten

Journalisten tror regjeringen ikke har fulgt opp saken fordi listen inneholder navn på venner av statsråder, forretningsfolk og mektige publisister. Han mener også at den greske pressen har forsømt seg i denne saken.

– Den greske pressen har fått munnkurv. Maktsystemet i Hellas er lukket, og består blant annet av den politiske eliten, forretningsfolk og journalister.

Før dommen falt i saken mot Costas Vaxevanis fortalte han BBC at han ikke var redd for å bli dømt.

- Hvis jeg må i fengsel så gjør jeg det. Ikke fordi jeg er en helt, men for å vise hvilken urett som nå skjer i Hellas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt