NRK Meny
Normal

– Jeg har stått her i 25 timer nå

Køer på nærmere en mil dannet seg på flere grenser inn til Kroatia, etter at det nye EU-landet fikk trøbbel med datasystemene på sin første dag som medlem.

Køer på nærmere en mil dannet seg på grensa mellom Serbia og Kroatia da sistnevnte skulle gjøre sin overgang til EU-medlem mandag. Trailersjåfører hadde tirsdag stått over et døgn i kø.

VIDEO: Se bilder fra køene på grensa mellom Serbia og Kroatia.

En kolonne på 1200 lastebiler hadde tirsdag dannet seg på grenseovergangen ved Batrovci i Serbia.

– Jeg har ikke flyttet meg 500 meter på de siste 24 timene, forteller en trailersjåfør til serbisk fjernsyn tirsdag.

Datasystem knelte

Køene med trailere på om lag åtte kilometer oppsto da datasystemene på tollgrensa inn til Kroatia knelte midt under overgangen til EU-medlemskapet mandag.

Problemene skal ha oppstått som følge av en kollaps i datasystemet til det kroatiske tollvesenet, skriver kroatiske Index.

Kilometerlange køer er det også ved grenseovergangene til Bosnia og Hercegovina.

– Forventet

Det kroatiske finansdepartementet, som har ansvar for tollvesenet, melder at problemene snart vil være løst.

– Det er å forvente at nye EU-prosedyrer i starten vil medføre noen omstillingsvansker, ikke bare når det gjelder toll, melder departementet.

– Brøt ned 41 minutter over midnatt

Avdelingsleder for det serbiske tollvesenet ved Batrovici, Nebojsa Brajkovic, sier til serbiske Blic at de ikke har hatt noen problemer med datasystemet, og at systemet til de kroatiske kollegene over grensen brøt ned 41 minutter over midnatt natt til mandag.

Grenseovergangen er overfylt med lastebiler fordi kroatene ikke slipper noen gjennom, forteller Brajkovic, og opplyser om at vanlige personbiler slipper gjennom som vanlig.

Lederen for Serbias Automobil-Forbund, Vanja Brankovic, mener transportkjøretøy har måttet vente i gjennomsnitt 7–8 timer ved overgangen.

Kroatia ble mandag EUs 28. medlemsland. Det er det første landet som blir EU-medlem siden Bulgaria og Romania ble tatt opp i unionen i 2007.

Les: EUs nye krisemedlem har 20 prosent arbeidsledighet
Les også: Dempet EU-optimisme i Kroatia

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt