Grensepost brant ned

NATO-styrkene har nå forlatt to grenseposter som serbiske motstandere av Kosovos uavhengighet angrep i dag. En post ble påtent og brant ned.

Grensen Kosovo - Serbia
Foto: SRDJAN ILIC / AP

FN-politiet, som holdt postene, måtte trekke seg tilbake og ødela offisielle dokumenter og fjernet datamaskiner etter angrepet  nord for Zubin Potok.

FN-politiet forlot grenseposten i en kolonne beskyttet av opprørspoliti i pansrede kjøretøy.

Video: Grensepost satt i brann

Senere sendte NATO styrker til grensepostene som ble angrepet av maskerte, serbiske demonstranter.

Betjenter fra Kosovos politistyrke søkte dekning i en tunnel da en grensepost ble angrepet og forsøkt revet ned av over 1000 demonstranter i Zubin Potok i den serbiskdominerte nordlige delen av Kosovo.

Stengt i et døgn

Grensepostene ble angrepet av anslagsvis 1.000 demonstranter. KFOR-soldater måtte rykke inn, men ingen skal ha blitt skadd i uroen.

KFOR informerer om at to av grensepostene mot Serbia vil være stengt i 24 timer, men det er ikke klart om FN-politiet vil returnere.

Den NATO-ledede KFOR-styrken i området består av amerikanske, franske, danske og belgiske soldater.

- Kosovo kan anerkjennes

Professor i folkerett, Ove Bring, ved Försvarshögskolan i Stockholm, sier at Kosovos uavhengighet er neppe i strid med folkeretten, og understreker at det ikke er noe kriterium at et land må være med i FN, skriver NTB.

Det kommer nå meldinger om at Kosovo har vedtatt sine første lover som en selvstendig stat. Det dreier seg om at parlamentet har opprettet et utenriksdepartement, samt etableringen av en lov om statsborgerskap og pass.

Gir ikke opp

Flere vestlige stormakter har allerede anerkjent Kosovo som selvstendig stat.

USA anerkjente i dag Kosovos uavhengighet, og mente løsrivelsen vil bringe fred til det urolige Balkan.

- Historien vil vise at dette er et riktig skritt å ta for å gi folket på Balkan fred, sier president George W. Bush.

Serbias president Boris Tadic har gjort det klart for FNs sikkerhetsråd at landet vil slåss videre for å få selvstendighetserklæringen kjent ugyldig.

Les: Serbia gir seg ikke

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.