Grekere jobber mest i Europa

Grekere arbeider flere timer i året enn arbeidstakere i andre europeiske land. Nordmenn og tyskere er imidlertid blant dem som arbeider minst, ifølge en fersk OECD-rapport.

Parthenon på Akropolis

Restaureringsarbeidet av Parthenon på Akropolis pågår til tross for den økonomiske krisen i Hellas.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Streikende grekere

OECD-rapporten har ikke sett på antall arbeidsdager som går tapt ved streik. Streikende arbeidere ved stålprodusenten Hellenic Halyvourgia fredag i forrige uke.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

Til tross for at Hellas er det landet som er hardest rammet av eurokrisen, så arbeider greske arbeidere flere timer i året enn noen andre.

Det viser ferske tall over produktiviteten i arbeidsmarkedene som Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har lagt frem (se tabell lenger nede i saken).

Se alle tallene fra OECD her (ekstern lenke)

Greske arbeidere arbeider i gjennomsnitt 2017 timer i året, mens gjennomsnittet i Tyskland er på 1408.

Norske arbeidere er bare litt mer arbeidsomme enn tyskerne med et gjennomsnitt på 1413 timer i året, mens nederlenderne ligger helt nederst på listen med 1377 arbeidstimer i året.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Ti på topp - ti på bunn i Europa

 

Flest arbeidstimer
per person per år

Færrest arbeidstimer
per person per år

Mest
produktive

Minst
produktive

1

Hellas (2017)

Nederland (1377)

Norge

Polen 

2

Ungarn (1956)

Tyskland (1408)

Luxemburg

Ungarn 

3

Polen (1939)

Norge (1413)

Irland 

Tyrkia 

4

Estland (1880)

Frankrike (1439)

Belgia 

Estland 

5

Tyrkia (1877)

Danmark (1537)

Nederland 

Tsjekkia 

6

Tsjekkia (1795)

Irland (1540)

Frankrike 

Portugal 

7

Italia (1778)

Belgia (1551)

Tyskland 

Slovakia 

8

Slovakia (1749)

Østerrike (1599)

Danmark 

Hellas 

9

Portugal (1714)

Luxemburg (1616)

Sverige 

Slovenia 

10

Island (1697)

Sverige (1624)

Østerrike 

Island 

Flere bønder og butikkarbeidere

Det er to hovedgrunner til at greske arbeidere har et langt høyere snitt enn tyske og norske arbeidere.

– Det greske arbeidsmarkedet består av en stor gruppe arbeidere som arbeider for seg selv - i hovedsak bønder, og på den andre siden butikkansatte som har lange arbeidsdager, sier arbeidsmarkedsstatistiker hos OECD, Pascal Marianna, til BBC.

Den andre grunnen Marianna peker på er at det er langt flere deltidsansatte i Tyskland.

Ettersom statistikken til OECD måler antall arbeidstimer for alle som er i arbeid, trekker de mange deltidsansatte i Tyskland (og i Norge) gjennomsnittet ned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strandstoler i sanden

Strandstoler på stranden i den tyske feriebyen Duhnen, nær Cuxhaven, fotografert 30. august 2011. Lange ferier er en av grunnene til at tyskere er de som arbeider nest færrest timer i året i Europa.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Lengre ferier

Tar man bort deltidsansatte og selvstendige, og bare sammenligner vanlige lønnsmottakere, så viser fortsatt statistikken at grekerne arbeider med.

Arbeidere i Hellas

Greske arbeidere i ferd med å sette i stand metroen i Athen. I 2010 het det seg at arbeidet skulle være ferdig i 2017, men nå er det mer uklart.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Ser man bare på vanlige lønnsmottakere så jobber grekerne i gjennomsnitt 10 prosent mer enn tyskerne.

Ifølge OECD skyldes det at tyskerne har lengre ferie, er oftere sykmeldt og tar ut mer fødselspermisjon.

Høyest produktivitet

Mens norske arbeidere i gjennomsnitt arbeider tredje minst i Europa, så er de samtidig de mest produktive.

Målt etter bruttonasjonalprodukt (BNP) per arbeidet time er norske arbeidere over dobbelt så effektive som greske arbeidere.

Gjennomgående viser statistikken til OECD at i de landene der arbeiderne tilbringer flest timer på jobben i året, så er produktiviteten samtidig lavest.

Les også: «Grexit»: Hvordan kan Hellas gå ut av euroen?

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt