Hopp til innhold

Greenpeace-aktivistene og Pussy Riot-medlemmer benådes

Den russiske nasjonalforsamlingen har vedtatt å benåde de to fengslede Pussy Riot-medlemmene og 30 siktede Greenpeace-aktivister.

Greenpeace-aktivister

Greenpeace-aktivistene som har vært fengslet i Russland, kan kanskje få komme hjem til jul. På bildet er 26 av aktivistene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det ble tidligere onsdag kjent at de 30 Greenpeace-aktivistene som er siktet i Russland er blant dem som kunne bli benådet når den russiske nasjonalforsamlingen onsdag skulle stemme over et forslag om amnesti.

Det har vært flere runder frem og tilbake når det gjelder Greenpeace-medlemmenes benådning. 12. desember ble det kjent at aktivistene likevel ikke skulle være med i forslaget.

Onsdag kom altså nok en vending i saken, og alt tyder nå på at aktivistene kan få forlate Russland.

Leder Truls Gulowsen for Greenpeace i Norge kalte en eventuell benådning en «fantastisk julegave», før den ble endelig kjent onsdag ettermiddag.

Pussy Riot-medlemmer

I anledning av 20-årsjubileet for den russiske grunnloven, har president Vladimir Putin lagt fram et forslag om amnesti for om lag 20.000 fanger, deriblant Greenpeace-aktivistene og de to fengslede regimekritikerne fra punkegruppa Pussy Riot.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina soner en straff på to års fengsel for å ha kritisert presidenten.

Nasjonalforsamlingen, Dumaen, stemte over forslaget onsdag. Det ble vedtatt med 446 mot null stemmer, melder nyhetsbyrået AFP.

Svensk og dansk

Blant Greenpeace-aktivistene som har vært siktet, er den svenske statsborgeren Dima Litvinov og danske Anne Mie Roer Jensen. Aktivistene kommer fra 19 forskjellige land og ble pågrepet da de aksjonerte mot en russisk oljeplattform i Arktis i midten av september.

De 30 ble først varetektsfengslet og siktet for piratvirksomhet, men siktelsen ble senere omgjort til oppvigleri eller pøbelvirksomhet. I november ble alle sluppet ut av varetektsfengsel, men siktelsene ble opprettholdt, og de har ikke fått lov å forlate Russland.

Nå er det derimot godt håp om at de kan få komme hjem til jul, selv om det ennå ikke er klart når de får lov å forlate Russland.

– Vi er svært lettet på vegne av Anne Mie og våre andre 29 venner og kolleger, sier Arktis-ansvarlig i Greenpeace Danmark Jon Burgwald.

Ingen full jubel

– Men vi slipper ikke jubelen helt løs ennå, fordi saken er uttrykk for en voldsom trussel mot vår rett til fredelig protest. Samtidig fortsetter oljeselskapene ufortrødent sin svært risikable jakt på oljen i Arktis, sier Burgwald til nyhetsbyrået Ritzau.

Myndighetene i Russland hadde onsdag ikke kunngjort når Greenpeace-aktivistene får forlate landet. Men ifølge nyhetsbyrået AFP kan loven som Dumaen nå har godkjent, tre i kraft allerede fra torsdag.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina fra Pussy Riot kan også bli løslatt så tidlig som torsdag.

Myndighetene har lovet å la dem gå «umiddelbart og uten byråkratiske forsinkelser», heter det i en twittermelding fra Tolonnikovas ektemann Pjotr Verzjilov.

I en tidligere utgave av denne saken het det at amnestiet omfattet om lag «20.000 politiske fanger». Det medfører ikke riktighet, da det ikke er på det rene hvor mange av de 20.000 om anses for å være «politiske fanger».

Pussy Riot

Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina er blant dem som har blitt benådet.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.