Hopp til innhold

Graver massegraver utenfor Forbundsdagen

BERLIN (NRK): Rundt 5000 demonstranter gravde søndag 100 symbolske graver utenfor Forbundsdagen i Berlin. Hensikten er å hedre de tusenvis av flyktninger som dør på vei over Middelhavet, og som aldri får en ordentlig grav.

Fiktive begravelser utenfor Forbundsdagen i Berlin

Fiktive begravelser utenfor Forbundsdagen i Berlin, for å hedre flyktninger som drukner i Middelhavet på vei til Europa.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Dere har blod på hendene, ropte demonstrantene utenfor Forbundsdagen.

Plenen foran Riksdagsbygningen har i flere uker vært avsperret for å beskytte det nysådde gresset, men demonstrantene rev ned gjerdene for å grave fiktive graver foran de folkevalgtes arbeidsplass.

Demonstrantene slo ring rundt området der gravene ble gravd

Demonstrantene slo ring rundt området der gravene ble gravd for å hindre politiet i å stanse aksjonen.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Det er politikernes ansvar å ta vare på flyktningene og hindre at de havner i anonyme massegraver i Hellas og Italia. Dette er prisen for de stengte grensene, sier en av demonstrantene til NRK.

I likhet med en rekke av de andre som demonstrerer vil han verken oppgi navn eller la seg fotografere.

Bak aksjonen som kalles «De døde kommer» står det tyske, politiske kunstnerkollektivet «Sentrum for politisk skjønnhet».

Demonstrasjon utenfor Forbundsdagen i Berlin

Klar melding fra demonstrantene utenfor Forbundsdagen i Berlin: EU er ansvarlig for at tusenvis av flyktninger ikke får en verdig grav. Nå har de brakt noen av de døde til Tyskland.

Foto: Olav Døvik / NRK

Ekte lik

Tirsdag gravla aksjonsgruppa ei syrisk kvinne på en muslimsk gravplass i Berlin, fredag holdt de begravelse for en syrisk mann. Ifølge aksjonistene var dette flyktninger som døde på vei over Middelhavet og som de har holdt i et fryselager på Sicilia i seks uker, før de har blitt brakt til Berlin.

Det var lenge usikkert om kistene som skulle begraves foran Forbundsdagen i dag også inneholdt lik eller om det hele var et stunt.

Berlinpolitiet avkrefter at det er lik i kistene

Thomas Neuendorf, talsperson hos Berlinpolitiet, avkrefter at det er lik i kistene som demonstrantene har tatt med seg utenfor Forbundsdagen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– En rettsmedisiner har sjekket kistene og det er ingen lik i dem, forteller talsperson for politiet i Berlin, Thomas Neuendorf til NRK.

Når det gjelder begravelsene tidligere i uka derimot, kan han bekrefte at de var ekte.

– Ja, dette var kontrollerte begravelser og her hadde aksjonistene ordnet med alle de riktige tillatelsene i forkant, sier Neuendorf.

400 politifolk var satt inn for å bevare roen under demonstrasjone. Noen få av demonstrantene ble arrestert.

Demonstrant føres vekk av politiet

400 politifolk var satt inn for å bevare roen blant de rundt 5000 demonstrantene utenfor Forbundsdagen. Et mindre antall ble arrestert.

Foto: Olav Døvik / NRK

Minst 3500 flyktninger omkommet

EUs grensepoliti Frontex frykter at én million mennesker skal forsøke å krysse Middelhavet i år. De fleste fra Syria og Somalia.

Minst 3500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge FNs høykommissær.

Dødstallene har steget siden det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton erstattet det mer omfattende italienske Mare Nostrum programmet i fjor.

Norge har skipet Siem Pilot med i Tritonoperasjonen, men skipet har så langt ikke vært med i noen redningsaksjon.

EU-kommisjonen har lagt frem et forslag til hvordan 40.000 flyktninger kan spres til ulike EU-land for å lette det voldsomme flyktningtrykket på Italia og Hellas. Ifølge forslaget skal Tyskland og Frankrike ta imot til sammen 40 prosent av flyktningene, men forslaget er svært omstridt.

EU-landene er imidlertid enige om å iverksette en militæroperasjon mot menneskesmuglere i Middelhavet. Her har medlemsstatene forpliktet seg til å bidra med mange nok skip og fly til å samle inn etterretningsopplysninger, slik at bakmennene kan arresteres. Denne aksjonen kan bli satt i gang allerede kommende uke.

SISTE NYTT

Siste nytt