NRK Meny
Normal

Graver på egen hånd etter savnede slektninger

Landsbybeboere graver etter savnede på egen hånd etter at hjelpemannskapene trakk seg ut lørdag og ga opp håpet om å finne overlevende etter det store jordskredet i Argo i det nordøstlige Afghanistan.

Graver etter savnede i jordras i Afghanistan

Etter at hjelpemannskapene trakk seg ut av Argo på lørdag, fortsetter landsbybeboerne å grave etter savnede familiemedlemmer og naboer med hender, hakker og spader. Noen steder er jordlaget som dekker de 300 begravde husene 100 meter tykt, andre steder stikker deler av husene opp, noe som gjør at slektningene nekter å gi opp håpet.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Avskoging er blant årsakene som nevnes til at enorme jordmasser plutselig løsnet fra åssidene og begravet en landsby i Argo-distriktet i den avsidesliggende Badakhshan-provinsen i Afghanistans fredag. 300 hus i landsbyen Hobo Barik skal være dekket av jord og leire i opptil 100 meters tykkelse.

Delvis ødelagt hus i Argo

Rydding og gjenoppbygging er allerede i gang i en del av landsbyen Hobo Barik hvor husene bare er delvis ødelagt.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters
Teltleir for jordskredrammede i Afghanistan

Noe nødhjelp, blant annet telt, har nådd fram til landsbyen Hobo Barik som ligger 14 timers kjøring fra Kabul i et utilgjengelig område med dårlige veier.

Foto: FARSHAD USYAN / Afp

Tallet på savnede har variert fra noen hundre og opptil 2700 mennesker. Provinsmyndighetenes anslag over savnede har vært over 2000, mens FN har anslått at minst 350 er døde. Lørdag kveld nedjusterte lokale myndigheter tallet på antatt døde til rundt 500.

Hjelpemannskaper med gravemaskiner og avansert utstyr beskrev letearbeidet som «ekstremt krevende». I tillegg til at arbeidet er vanskelig, ligger området svært utilgjengelig til.

Provinsen nordøst i landet og grenser til Tadsjikistan, Pakistan og Kina. Med bil er det 14–16 timers kjøring fra hovedstaden Kabul, over fjellpass og usikre områder.

Mangler mat og telt

Lørdag erklærte myndighetene at forsøkene på å redde ut folk som var begravet skulle avsluttes fordi det ikke lenger var sannsynlig at noen hadde overlevd. De valgte i stedet å erklære hele området som en massegrav.

Noe nødhjelp er nådd fram til området som er preget av svak infrastruktur, dårlige veier og manglende helsevesen. Den norske Afghanistankomiteen har bidratt med telt. Terje Watterdal, landdirektør for Afghanistankomiteen i Norge, sa i går til NRK at matforsyningen kommer til å bli et problem.

– Matsikkerheten er et problem uansett i Badakhshan. Nå er den enda verre, siden de som har overlevd har mistet alt de eier, påpeker Watterdal.

Landsap i Badakhshan-provinsen i Afghanistan

En kvinne med barn ser utover landskapet i Badakhshan-provinsen i nordøst-Afghanistan hvor et enormt jordskred fredag begravet en hel landsby. Store vannmasser fra regn og snøsmelting i fjellet, sammen med avskoging, er blant de mulige årsakene til at jordmassene satte seg i bevegelse.

Foto: FARSHAD USYAN / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt