Gravejournalist drept i Pakistan

Den pakistanske etterretningstjenesten ISI beskyldes for å ha drept en av landets mest fremstående journalist som hadde bred kunnskap om terrornettverkene som opererer i Pakistan.

Syed Saleem Shahzad

Et begravelsesfølge tok imot kisten med Syed Saleem Shahzad på flyplassen i Karachi i dag, onsdag.

Foto: Fareed Khan / Ap

Den undersøkende journalisten og forfatteren Syed Saleem Shahzad ble regnet som en av de fremste ekspertene på terrornettverkene til Al Qaida og pakistansk Taliban.

- Pakistansk etterretningstjeneste ISI drepte Shahzad, sier Ali Dayan Hasan i Human Rights Watch til BBC.

Også journalister i pakistanske medier peker mot ISI.

Ringte aldri

Liket av Shahzad ble på mandag hentet opp av lokale politimenn fra en vanningskanal ved landsbyen Mandi Bahauddin som ligger i Gujrat-distriktet i Punjab-provinsen.

Familien fikk beskjed først tirsdag ettermiddag, etter at han var blitt både obdusert og begravd av lokale myndigheter - 150 kilometer fra Islamabad der han forsvant søndag kveld.

Syed Saleem Shahzad

Syed Saleem Shahzad ble funnet drept på mandag.

Foto: BANARAS KHAN / Afp
Familie til Syed Saleem Shahzad

Familien til den drepte har tunge dager.

Foto: Fareed Khan / Ap
Syed Saleem Shahzad

Mens kollegene har gått ut i gatene for å protestere mot drapet.

Foto: Pervez Masih / Ap

Ali Dayan Hasan, som jobber som regionsforsker ved menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, tok straks kontakt med ISI da Shahzads kone varslet ham om forsvinningen.

Hasan forteller til BBC at Shahzad hadde vært i ISIs søkelys i flere måneder. Selv fryktet journalisten at noe kunne skje. Men på mandag ble Hasan beroliget av ISI.

- Personer i ISI sa til meg at de kom til å slippe ham ut etter avhøret. De lovet også å åpne mobiltelefonen slik at familien kunne snakke med ham i løpet av mandag, sier Ali Dayan Hasan.

Men da Shahzad ikke tok kontakt med familien, ble det tirsdag morgen slått alarm.

Shazad var kjent for å skrive kritiske artikler om ISI, og han hadde svært gode kilder innad i både det pakistanske militæret, Al Qaida og pakistansk Taliban.

Nylig skrev han boken «Inside Al-Qaeda and the Taliban - Beyond Bin Laden and 9/11» som blir sett på som en autentisk skildring av terrornettverkene som opererer i Pakistan.

Han skal blant andre ha møtt den ettersøkte terroristen Ilyas Kashmiri flere ganger det siste året.

Avslørte løslatelse

Shahzad var blitt innkalt til avhør hos ISI også i oktober 2010. Det skjedde etter at han i en artikkel avslørte at pakistanske myndigheter hadde sluppet fri Taliban-lederen mulla Baradar, slik at han igjen kunne delta i fredssamtaler.

Løslatelsen skal ha skjedd etter press fra NATO og den afghanske regjeringen.

Den tidligere FN-sjefen i Kabul, Kai Eide, viste også sterk misnøye mot at Baradar i første omgang ble arrestert midt i en prosess med fredssamtaler med Taliban.

BBC om forbindelsen mellom mulla Bardar og Taliban hevdet at Baradar var en viktig forbindelse mellom Taliban og FN.

I avhøret i oktober ville ISI vite hvem Shazads kilder var, og de bad ham trekke tilbake opplysningene om løslatelsen.

Shahzad nektet å gå med på dette, og han følte seg siden forfulgt. Etter avhøret i fjor skrev han en e-post til Human Rights Watch og Ali Dayan Hasan der han varslet at hvis noe skjedde med ham, ville ISI være ansvarlig for det.

Bildene av liket som ble vist til de pårørende for å identifisere Shahzad, viser tydelige tegn på tortur, ifølge hva familiemedlemmer forteller til pakistanske medier.

Liket vil nå bli gravd opp og fraktet til Karachi, hvor Syed Saleem Shahzad opprinnelig kom fra.

Mytteri i marinen

Syed Saleem Shahzad jobbet for webavisen Asia Times Online .

I sin siste artikkel, som omhandler terrorangrepet på flybasen i Karachi 22. mai i år, skrev han at det var Al Qaida som utførte angrepet som hevn mot arrestasjoner av Al Qaida-sympatisører innad i den pakistanske marinen.

Journalister i Pakistan tror at Shazads artikkel om fare for mytteri og oppdagelsen av terrorcelle innad i marinen, var den utløsende årsaken til at han ble arrestert av ISI.

Artikkelen bygget kun på anonyme kilder, for ingen turde fortelle offentlig.

Medier i Pakistan hevder at man ikke kan se bort fra at Al Qaida eller Taliban kan stå bak drapet for å sverte ISI.

Får bære våpen

Den ansvarlige ministeren for lov og orden i landet, innenriksminister Rehman Malik, avviser beskyldningene mot ISI og sier at myndigheter og journalister er på samme lag.

- Journalister og militære kjemper mot de samme negative kreftene i samfunnet, sa Malik og pekte på Al Qaida og Taliban som en felles fiende.

Malik besøkte i dag familien til Shazad for å kondolere. Han ble møtt med mange spørsmål og krav fra den sørgende familien.

- De er ikke fornøyde med obduksjonsrapporten og krever en ny obduksjon, sa han til journalister som var samlet utenfor huset til familien.

Innenriksministeren avviser kravet om en ny obduksjon, men lover å oppnevne et panel med medisinske eksperter som skal bistå politiet med etterforskningen.

Han advarte journalistene mot å trekke for raske konklusjoner.

- Dere må ikke gå blinde kun i ett spor. Dette drapet kan ha med noe privat å gjøre også, sa Malik uten å utdype det noe mer.

Likevel har Malik utstedet ordre om å tillate at journalister får bære våpen, for å verne seg mot potensielle fiender.

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) kritiserer myndighetene i Pakistan for ikke å oppklare de mange journalistdrapene som har skjedd de siste årene, og fordømmer på det sterkeste drapet på Shazad.

SISTE NYTT

Siste nytt