NRK Meny
Normal

Gratulerte med dagen – «sendte» bombefly

Da USA feiret nasjonaldagen ringte Vladimir Putin og gratulerte Barack Obama. Samtidig fløy russiske bombefly for nære amerikansk luftrom.

Russisk militærfly av typen Tupolev tu-95

BOMBEFLY: Det var et russisk militærfly av denne typen, Tupolev tu-95, som fløy over den amerikanske grensen uten lov. Bildet er fra 2008.

Foto: Anonymous / Ap

RUSSIA-PUTIN/CENBANK Russian President Vladimir Putin gestures during the Business Russia forum in Moscow

Russlands president, Vladimir Putin.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Da USA feiret uavhengighets- og nasjonaldagen storstilt 4. juli, ringte den russiske presidenten Vladimir Putin inn til Det hvite hus for å gratulere Obama.

Men samtidig som «kosepraten» foregikk mellom de to presidentene fløy russiske bombefly for nærme amerikansk luftrom. Flyene, som kan bære atomvåpen, fløy over kysten til California og Alaska.

Da de to presidentene la på telefonrøret rundt klokken 10.30 i amerikansk tid ble to amerikanske krigsfly av typen F-22 i Alaska beordret til å møte to russiske bombefly av typen Tupolev Tu-95.

Bare en halvtime senere ble også to fly av typen F – 15 sendt opp fra California.

Økning i år

– Det er ikke første gang at dette skjer, sier Michael Kucharek i Det nordamerikanske luftovervåkningskommandoen, NORAD, til The Independent.

Han vil ikke kommentere om bombeflyene var utstyrt med våpen.

Ifølge Kucharek skjer liknende hendelser omtrent fem ganger i året, men det siste året har det skjedd ti ganger.

NORAD ønsket ikke å svare på om USA har gjennomført liknende operasjoner over den russiske kysten.

Skjer også i Russland

Russiske myndigheter har ikke kommentert hendelsen, men russiske medier rapporterer om liknende hendelser i Russland, skriver Aftonbladet.

I april i år skrev det russiske nyhetsbyrået Sputnik at et russisk jagerfly møtte et amerikansk spionfly. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet skulle det amerikanske flyet ha fløyet over Østersjøen og rett mot den russiske grensen.

– Jeg vil understreke at spionflyet fløy til den russiske grensen med transponderen avslått. Amerikanske rekognoseringsfly er ment å fly langs USAs grenser, og ingen andre steder, sa talsperson Igor Konashenkov i det russiske forsvarsdepartementet den gangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt