Britene boikottet Modi i 10 år: Nå gratulerer verdens ledere Modi med seieren

I ti år boikottet Storbritannia Narendra Modi. Nå blir Modi Indias nye statsminister og den tidligere kolonimakten tar hindunasjonalisten inn i varmen.

BJP feirer seier

HISTORISK SEIER: BJP-tilhengere feirer hindunasjonalistpartiets overveldende seier fredag.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

– Modi vet at han må opptre samlende. De siste ukene har han moderert seg, sier RIna Sunder, lederen for det norsk-indiske handelskammeret. Hun er i Delhi og følger folkefesten som nå pågår i hovedstaden.

Sunder mener at Modi har moderert sin retorikk. Hvis ikke kunne han ikke sanket så mange stemmer, mener hun.

– Modi er ingen team player. Han er kjent for å kjøre sitt eget løp, sier Sunder.

Hindunasjonalistpartiet BJP ser ut til å få den største oppslutningen som er oppnådd i et indisk valg på 30 år. Over 500 av de 800 stemmekyndige avga sine stemmer i løpet av det 5 uker lange valget. Valget er historiens største demokratiske øvelse.

Ifølge Reuters ser det nå ut til at mange muslimer har stemt på hindunasjonalisten som har blitt sett på som dårlig nytt for de 160 millioner muslimske innbyggerne.

USA og Storbritannia boikottet ham i ti år etter massedrapet på muslimer i 2002 i delstaten Gujarat der Modi var delstatsminister. Nå gratulerer David Cameron ham med seieren.

– Alle land må respektere et lands valg av statsminister, sier Sunder.

Narendra Modi

MER ENN 300 SETER: Narendra Modi viser tre fingre for de over 300 setene i parlamentet som BJP har sikret seg.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

– En katastrofe for India

Kritikere og motstandere av Narendra Modi har advart om at dersom han blir statsminister vil de religiøse stridighetene øke i landet.

– Modi blir spurt for eksempel om han noen gang kan ta på seg en muslimsk lue. Han står veldig hardt på sin ideologi, og nekter å ta en slik lue på seg uansett, sier Sunder.

På 60- og 70-tallet tilhørte den nå 63-år gamle statsviteren den ytterliggående hindu-bevegelsen RSS. Dette er den samme organisasjonen som mannen som drepte Mahatma Gandhi i 1948 var med i.

Avtroppende statsminister Manmohan Singh fra Kongresspartiet som har hatt sitt dårligste valg noensinne sa i januar at Modi kommer til å være en katastrofe for India.

Nå gratulerer Singh Modi med seieren.

Noe av det mer overraskende i historiens største valg er at det nå ser ut til at en betydelig andel av Indias muslimske befolkning har stemt på Modis parti BJP.

Ifølge valgkommisjonen skal BJP ligge an å vinne i halvparten av valgkretsene med en muslimsk befolkning på over 20 prosent.

Sunder forklarer dette med at Modi har moderert seg i sin hindunasjonalistiske retorikk.

Laster Twitter-innhold

– Gode dager venter oss

I talen sin etter en overveiende historisk seier lovte Narendra Modi å oppfylle de drømmene til de 1.2 milliarder menneskene i India.

– Der er ingen fiender i demokrati, kun opposisjon, sa Modi under talen foran tusener av indiske tilhengere som ropte «Modi! Modi!».

– Alles støtte og alles utvikling er vårt mantra. Dette er ikke tomme ord, men vår holdning. Det er derfor folket har gitt oss et klart flertall, sa Modi.

Sunder beskriver Modi som en god retoriker.

Artikkelen fortsetter under bildet

BJP feirer

FEIRER HISTORISK SEIER: BJP-tilhengere feirer hindunasjonalistpartiets overveldende seier fredag.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

– Modi har solgt en drøm, sier hun.

Sunder sier at det blir spennende å se om Modi kan bidra i å styrke landets økonomi.

– Jeg håper at India får en statsminister som kan ta Indias veksthistorie videre, sier Sunder.

Norge gratulerer Modi med seier

– Jeg vil gratulerer BJP og alliansen de leder, National Democratic Alliance, med en klar valgseier. Dette valgresultatet legger grunnlaget for en stabil regjering i India. Sist NDA-alliansen styrte India, førte de en økonomisk politikk som var næringslivsvennlig og innrettet for globalisering. India hadde i denne perioden solid økonomisk vekst, sier Norges utenriksminister Børge Brende.

Kongresspartiet knust

Fredag ettermiddag ser det ut til at Kongresspartiet bare vinner rundt 50 av de 545 representantene i underhuset Lok Sabha. Kongresspartiets Gandhi tar ansvaret for nederlaget.

– Vi forstår at både seier og tap er del av demokratiet. Vi respekterer befolkningens beslutning og tar ansvar for nederlaget, sier Sonia Gandhi, oldebarnet til Indias første statsminister Jawaharlal Nehru.

I opptakten til valget var Rina Sunder sikker på at det indiske folk, særlig landets 150 millioner førstegangsvelgere, er klare for forandring.

– Kongresspartiet har ikke klart å innfri de forventningene som har vært knyttet til dem. Indias vekstrate har vært enorm, og nå har «the Indian growth story stagnert», sier Rina Sunder.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.