Normal

Brasil preget av sjokk, gråt og forbannelser

Brasilianere gråt, forbannet presidenten og dekket sine ansikter i sorg og skam etter at deres populære landslag i går kveld ble ydmyket av Tyskland.

Fotballfans ser på TV-overført semifinale i Rio de Janeiro

Tilskuerne til semifinalen kunne knapt tro hva de så da Tyskland knuste finaledrømmen for millioner av brasilianere tirsdag. Dette bildet er tatt i en gate i Rio de Janeiro da semifinalekampen mellom Tyskland og Brasil ble overført på storskjerm.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Gråtende fotballtilhenger i Brasil

Gråtende fotballtilhenger i Brasil.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap
Skuffet fan i Belo Horisonte

Skuffelsen står skrevet i ansiktet på denne kvinnen som så kampen på stadionet i Belo Horizonte

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Allerede etter det femte målet og før kampen var halvspilt, forlot hundrevis av tilskuere de dyre setene sine på Mineirão stadion i Belo Horizonte i det sørøstlige Brasil, melder nyhetsbyrået AFP.

Andre tilskuere ropte skjellsord og forbannelser både mot egne spillere og mot den brasilianske presidenten Dilma Rousseff, som hadde fått en pause fra de kritiske røstene mens Brasil hadde medvind i mesterskapet.

Etter det femte målet, sang hele stadion nidsanger til presidenten, ifølge storavisa Folha de Sao Paulo. Etter det sjette målet gikk sangen over i kraftige rop og skjellord mot presidenten. Ifølge avisa sa presidenten kampen presidenten at slike ting går inn på henne, men at «det er en yrkesrisiko».

Med tapet for Tyskland i går, kom kritikken mot pengebruken rundt fotball-VM fram igjen med full styrke. I fjor var landet herjet av voldsomme demonstrasjoner. Brasil har brukt 11 milliarder dollar på infrastruktur og arrangementer. Det tilsvarer rundt 70 milliarder norske kroner.

Til høsten er det presidentvalg i Brasil, og nå kan Brasils nederlag bli dyrt for Rousseff, som stiller til gjenvalg.

Fotballfesten stilnet

Over hele Brasil ble semifinalen overført på storskjermer til folk som ikke hadde hatt råd eller anledning til å kjøpe billetter til kampen.

På gata i Rio de Janeiro stilnet heiaropene og sangene da folkemengden så Tyskland banke inn mål etter mål i Brasils nettingbur. Allerede ved Tysklands tredje mål var festen stilnet. Folk måpte, tok seg til ansiktene og mange brøt ut i gråt da de dystre realitetene sank inn.

Fotballfans i Rio de Janeiro

På Copacabana-stranden i Rio de Janeiro fulgte 30 000 kampen mellom Tyskland og Brasil.

Foto: Leo Correa / Ap

– Neymar må ha kastet opp

Sjokkerte fotballfans i Sao Paulo

Sjokkerte fotballfans i Sao Paulo ser laget sitt bli ydmyket.

Foto: Rodrigo Abd / Ap
Fotballfans i regn i Rio de Janeiro

Fotballfans traskende gjennom Rios gater med landets flagg som beskyttelse mot regnet.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Rett etter kampslutt brøt en kraftig regnskur ut i Rio, og tårer, sminke og annen pynt blandet seg med regndråpene.

Fotballfesten på Copacabana-stranden endte i et dystert kappløp mot markiser og halvtak langs promenaden, mens andre innså nederlaget og trasket skuffet hjem.

Nederlaget er det mest ydmykende som landslaget har opplevd i sin 100-årige historie, var gjennomgangsmelodien både blant publikum og kommentatorer.

– Neymar kastet antagelig opp mens han så denne kampen redsler hjemmefra, kommenterte Marina Genova (54) ifølge AFP. Hun så kampen sammen med venner på en fotballpub i Sao Paulo.

– Det var en grusom kamp og Brasil uten Neymar er skrekkelig. Jeg hater denne kampen. Det er pinlig å tape slik, sa Beth Araujo (24) som studerer biologi.

– Det eneste bra med dette nederlaget er at jeg tror det vil påvirke president Dilmas sjanser i valget til høsten, sa hun, og la til: Politikerne våre er enda verre enn fotballandslaget!

Gammelt traume, ny «massakre»

Gråtende fotballfan i regn i Rio

Mange tok til tårene etter sjokktapet mot Tyskland.

Foto: JORGE SILVA / Reuters
Brasiliansk fotballfan etter tapet for Tyskland

Festen endte på asfalten for denne stivpyntede fotballtilhengeren i Sao Paulo.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap

Brasil hadde håpet at landet gjennom årets VM endelig skulle kunne legge bak seg det bitre tapet mot Uruguay på Maracanã stadion i Rio de Janeiro i 1950, som er blitt kalt et nasjonalt traume.

Nå kaller kommentatorer i Brasil årets resultat for et enda større nederlag, og noen bruker ordet massakre om resultatet.

Kritikken mot president Dilma Rousseff viser at spenningen fortsatt er stor. I fjor var det store demonstrasjoner hvor folk krevde bedre skoler og helsevesen. Noen kommentatorer har spådd at et tap i fotball-VM kan utløse ny misnøye og nye voldsomme demonstrasjoner.

– Tapet er en katastrofe. Folk kommer til å knuse alt. De er rasende, sa Karina Marques (17) til AFP. Hun så kampen via storskjerm utendørs på Copacabana i Rio sammen med 30 000 andre.

De sterke følelsene som var i omløp gjorde at politiet forsterket sitt vakthold både inne på stadionet i Belo Horizonte, i gatene rundt, og i andre deler av Brasil, i frykt for at folk skulle la sin frustrasjon gå over i vold. Men ingen alvorlige hendelser er rapportert hittil, melder nyhetsbyrået AFP.

I Sao Paulo ble flere busser påtent på en parkeringsplass, men politiet kunne ikke med sikkerhet si at ugjerningen var begått av fotballfans, melder avisa Folha de Sao Paulo.

Tar tapet med stil

Glade fotballfans i Praca da Savassi i Brasil

Disse fotballtilhengerne i Praca da Savassi danset og jublet selv om tapet mot Tyskland sved.

Foto: GUSTAVO ANDRADE / Afp

Men ikke alle tar fotballen med blodig alvor. Jessica Santos, en 23 år gammel fotostudent, tok tapet med stil.

– Vi har VM tilbake i Brasil for første gang på 64 år, og vi vil heie helt til det er slutt. Når Brasil vinner, feirer vi, når Brasil taper, så tar vi oss en fest uansett. Det ville vært mye verre å tapet for Argentina i finalen, flirer hun ifølge AFP.

Andre satset på humor for å dempe smerten. I sosiale medier haglet kommentarene, og galgenhumoren.

Laster Twitter-innhold

Bilder av Rios berømte Kristus-statue som dekker ansiktet i skam var ett av bidragene. I andre var statuen erstattet av den tyske statsministeren Angela Merkel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt