NRK Meny
Normal

Gransker fem britiske sykehus etter pasientdødsfall

Etter skandalen ved sykehuset i Strafford, skal fem nye sykehus granskes. Dødstallene der er mistenkelig høye, mener myndighetene.

Skandale ved britisk sykehus. Pasienten drakk av blomstervaser i desperasjon.

Se video om skandalen i Storbritannia.

Ved sykehuset i Strafford var det flere hundre pasienter som verken fikk vann eller mat og ble liggende i sin egen avføring. En nådeløs rapport slår fast at sykehuset var elendig drevet og at det skyldes en gedigen systemsvikt.

Sykehusskandalen er en av de verste som har rammet Storbritannia under kontroll av det offentlige helsevesenet NHS, som ble dannet i 1948.

– Dette er historien om forferdelig og unødvendig lidelse for mange hundre mennesker, sa advokat Robert Francis da han la fram en 3000 sider lang rapprot om skandalen onsdag.

– Sannheten ble skjult

– Noen pasienter var så desperate at de drakk vann fra skitne blomstervaser. Det som skjedde var ikke bare galt, det var forferdelig, sa statsminister David Cameron da han kommenterte rapporten.

– De som protesterte mot det som foregikk ble plaget og sannheten ble skjult. De innleide konsulentene styrte unna konflikter og ledelsen ved sykehuset var dysfunksjonell. Pasientene ble sviktet av et system som overså varsellampene og som tok mer hensyn til regnskapet enn til pasientene, sa Robert Francis.

Nå skal det undersøkes om det står like ille til ved andre britiske sykehus.

Statsminister David Cameron har sagt at flere andre sykehus med uvanlig høye dødstall skal etterforskes, melder BBC.

Det dreier seg om Colchester Hospital, Tameside Hospital, Blackpool Teaching Hospitals, Basildon and Thurrock University Hospitals og East Lancashire Hospitals. Alle er drevet av det britiske offentlige helsevesenet.

Uvanlig høye dødstall

Dødstallene er kalkulert ved å sammenligne sykehustallene med de ventede dødsfall for regionen, når man tar den lokale befolkningen og deres demografiske profil med i betraktningen.

Det var høye dødstall som gjorde at myndighetene begynte å se nærmere på sykehuset i Stafford også.

Ifølge BBC har det britiske helsevesenet allerede vært klar over de høye tallene ved de fem nye sykehusene og skal ha holdt øye med dem over lengre tid.

– Noen må gå

Julie Bailey

Julie Bailey

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Skandalen ved Strafford har satt sinnene i kok.

– Mange hundre liv er gått tapt. Noen i det offentlige helsevesenet må stilles til ansvar, sier Julie Bailey som er grunnleggeren av aksjonsgruppa «Cure the NHS». Moren hennes levde sine siste 11 dager på sykehuset i Strafford.

– Etter fire dager bestemte jeg meg for å bo der sammen med henne. Det var fultt kaos der, forteller hun. Hun forteller The Guardian om fortvilte pårørende som sto i gangene på sykehuset og strevde for å få oppmerksomhet fra de ansatte.

Aksjonsgruppa ble dannet av bekymrede pårørende som har opplevd å miste slektninger ved Stafford Hospital. De forteller om senger det ikke ble skiftet på og om sår som ikke ble renset.

– Det vi så der, skremte oss, skriver de på sin hjemmeside.

I rapporten blir det lagt fram 290 anbefalinger for hva som bør gjøres for å unngå at noe lignende skal skje igjen.

Blant annet mener advokat Robert Francis at det må etableres en åpenhetsplikt overfor pasientene – at leger, sykepleiere og andre helsearbeidere må fortelle om eventuelle feil som blir gjort.

Han mener også at man må bannlyse kontrakter som forbyr sykehusansatte å melde ifra.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt