Granatangrep i Kabul: Presidentpalasset og forsvarsdepartementet rammet

Afghanistans hovedstad Kabul ble rammet av kraftige granatangrep lørdag. Flere offentlige bygg er angrepet og det meldes om kraftige eksplosjoner i boligstrøk.

Skader etter eksplosjon i Kabul

20 rakett- og granatangrep i Kabul

Foto: Mariam Zuhaib / AP

Najibullah Ahadi, en rådgiver ved den afghanske presidentens kontor, melder på Twitter at presidentpalasset, forsvarsdepartementet og flere offentlige bygg ble rammet av eksplosjonene i Kabul sentrum. Det har kommet meldinger om flere dødsfall.

En talsmann for helsemyndighetene i Kabul opplyser til den lokale TV-stasjonen 1TVNewsAF bekreftet tidlig at flere var døde. Helsemyndighetene sier åtte er bekreftet døde og 31 skadet. 20 raketter skal ha blitt avfyrt fra en eller flere biler. Taliban nekter for at de står bak.

Laster Twitter-innhold

Angrepene skal være flere steder i Kabul. 1TVNews melder at også den iranske ambassaden i Kabul skal være truffet.

Mohammed Alaf Ansari i det statlige nyhetsbyrået Bakhtar melder at en eksplosjon skjedde like ved informasjonsdepartementet, og at flere personer er drept.

Ifølge lokale medier dreier det seg om minst tolv raketter som ble avfyrt. AFP skriver at deres ansatte i Kabul hørte flere eksplosjoner kort tid etter hverandre, noe som minnet om lyden av raketter som ble avfyrt.

Tett befolkede områder

Eksplosjonene skjedde i tett befolkede områder av den afghanske hovedstaden, blant annet nær den såkalte grønne sonen i sentrum av hovedstaden.

En lokal journalist skriver på Twitter at sykehus og boligområder ble rammet av eksplosjonene. Ifølge Twitter-meldingen skal det ha blitt avfyrt rakettdrevne granater fra kjøretøy i sentrum av byen.

Laster Twitter-innhold

Eksplosjonene skjer samme dag som USAs utenriksminister Mike Pompeo etter planen skal møte representanter fra Taliban og afghanske myndigheter i Qatar. Partene sitter der i historiske fredssamtaler.

Meldt om gjennombrudd i fredssamtalene

Det er ikke kjent hvem som står bak lørdagens angrep. Taliban har lovet ikke å angripe urbane områder i en avtale som innebærer at USA trekker seg ut av landet raskere enn først planlagt.

Fredag meldte AFP at fredsforhandlerne i Qatar hadde gjort et gjennombrudd og at detaljene rundt dette vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene.

I løpet av de siste seks månedene har Taliban stått for 53 selvmordsangrep og 1.250 eksplosjoner som har tatt livet av minst 1.210 sivile, hevdet det afghanske innenriksdepartementet tidligere i uken.

Laster Twitter-innhold

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt