NRK Meny
Normal

Vil dele ut GPS og satellittutstyr til turister på Grønland

Turistnæringen på Grønland ønsker nå en organisert utdeling av navigasjons- og kommunikasjonsutstyr til turister som kommer til øya.

Søndre Strømfjord på Grønland hvor tre nordmenn er savnet.

Områdene rundt Søndre Strømfjord på Grønland hvor tre nordmenn er savnet er utilgjengelige og uten mobildekning.

Foto: Leiff Josefsen / SCANPIX

Etter at tre nordmenn forsvant på en fisketur i nærheten av Søndre Strømsfjord har turistnæringen på Grønland etterlyst bedre tiltak for å hindre dyre redningsaksjoner og for å bedre sikkerheten til de som ferdes i de avsideliggende områdene på øya.

– På denne måten kan turister kommuniserer med hverandre, enten de har kommet bort fra hverandre eller blitt skadet. Samtidig kan man opplyse en eksakt posisjon til redningsmannskapene, sier Anders Stenbakken, direktør for Grønlands turistråd til den grønlandske kringkastingen, KNR.

Hadde ikke GPS

De tre nordmennene som nå er savnet var ikke utstyrt med satelitt-telefon eller GPS da de la ut på tur. Uten mobildekning i området har det vært umulig for de pårørende å få kontakt med dem.

Ifølge turistrådet er det mange turister som tar seg rundt på Grønland på egen hånd, og mange reiser til området der nordmennene er meldt savnet.

Paradisdalen Grønland

Paradisdalen Grønland, området de tre nordmennene er savnet.

Foto: Anders Tvevad / SCANPIX DANMARK

– Søndre Strømsfjord (Kangerlussuaq) tiltrekker seg mange turgåere og det er veldig vanlig å gå her på egen hånd, sier Christian Frimodt-Møller, direktør for Kangerlussuaq Tourism til KNR.

Og ifølge Frimodt-Møller skjer det ofte at turister må hentes ut med helikopter.

– I fjor måtte vi stenge for krysninger av innlandsisen, fordi for mange måtte hentes ut med helikopter, men dette skjer også med vanlige turister, sier Frimodt-Møller.

Mann funnet

Mandag kveld ble en mann funnet omkommet i en elv i Paradisdalen på vestsiden av Grønland. Det er i dette området letingen etter de tre har vært konsentrert. Men politiet har foreløpig ikke bekreftet om det er en av de tre savnede som er funnet død.

Tidligere på dagen fant letemannskapene tre forlatte ryggsekker som tilhørte de tre jærbuene.

Nå vurderer familie og venner av de savnede og selv reise til øya for å bistå leteaksjonen.

Redningsmannskap og politi på Grønland skal ha et møte klokken 13 i dag, norsk tid. Da skal de avgjøre om letingen skal fortsette.

Video GRØNLAND ARKIV

Video: Arkivbilder fra området der de tre nordmennen var på fisketur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt