NRK Meny
Normal

- For resirkulering, men ikke McCain

- Jeg er for resirkulering, men å velge John McCain og resirkulere de siste åtte årene med Bush/Cheney til fire nye, det er aldeles for dumt.

Al Gore
Foto: Charlie Neibergall / AP

Tidligere visepresident Al Gore la ikke fingrene i mellom da han beskrev hva han ventet av John McCain i Det hvite hus.

Heller ikke sin skuffelse over hva han mener McCain er blitt til.

Se Gores tale her - John McCain fortjener vår respekt i mange henseender. Han har stått for veldig mye bra. Men nå beundrer han tydeligvis politikken som Bush/Cheney fører, og har latt seg lede, sa Gore og spilte på posisjon som "miljøguru".

- Jeg er jo for resirkulering, men å resirkulere de siste åtte årene for fire nye, er for dumt, mente han til stor jubel fra mange tusen på tribunen.

- Bush = ulykke

Taperen fra valget i 2000 var klar i budskapet.

- Det beste med demokratiet, er at man kan skifte ledelse hvert fjerde år. Det er ingen garanti, men en mulighet.

- For åtte år siden, var det mange som sa at det ikke spilte noen rolle hvem som ble valgt til president, fordi forskjellene var så små. Nasjonen hadde velstand og fred.

- Her er vi åtte år etter. Ingen vil nå si at forskjellen ikke er der! sa Gore med kraft.

- Møt opp

Fortsatt er valgnatten i 2000 og opptellingssurret som endte med at George W. Bush, gitt Høyesteretts avgjørelse å stanse omtellingen av de få avgjørende stemmene, ble president - regnet som et mareritt i Demokratenes historie.

Hadde Gore fått overvekt i en stat til, hadde han sluppet unna Florida. Derfor appellerte han til demokatiske velgere om å møte opp og stemme 4. november.

Gore mener president George W. Bush har ført USA inn i den ene ulykken etter den andre, og forsikret tilhørerne Irak-krigen ikke ville ha skjedd om han var var blitt presidenten i 2000.

Han forsøkte også å gi svaret på hvorfor det fortsatt er så jevnt på meningsmålingene mellom John McCain og Barack Obama, gitt at 70 prosent av spurte i meningsmålinger, anser politikken til Bush-regjeringen som katastrofal for landet.

Redd forandringen

- Jeg vet noe om jevne valg, og kan gi noen svar, sa han til stor latter fra de 75.000 personene på Invesco Field fotballstadium.

- Usikkerhet gir status quo. Mange er redd for forandringen Obama vil tilby. Men vi har ingen andre muligheter.

- Vi låner penger fra Kina for å kjøpe olje fra Saudi Arabia for så å brenne det av på veiene som ødelegger klimaet.

- Før var McCain åpen for nye muligheter og nye løsninger - nå har partiet overtalt ham til å ikke frykte klimatrusselen, sa Gore og snakket seg varm om temaet som er blitt hans karriere etter at hans tid som politiker var over.

- Oljeselskapene har brukt milliarder på å overbevise politikere at de arbeider med lå øse klimakrisen. Vi trenger å gjøre oss uavhengig av karbonbasert drivstoff, vi trenger å investere i amerikansk innovasjon. Vi trenger en president i Det hvite hus til å inspirere oss til "Ja, vi kan", slo Gore fast - før han fortstatte tiraden.

Tid for endring

- Det republikanske partiet består av kloke og flinke representanter. Men særinteresser dominerer nå partiet, de er så sterke - og de har bevist at velstand for fellesskapet og velstand for egne interesser ikke går sammen.

- Tre høyesterettsdommere skal erstattes i neste periode. John McCain kommer til å putte flere av samme type som Clarence Thomas.

- Det er rett og slett tid for endring. Barack Obama representerer brudd med trøttheten, han respekterer for samarbeid, sa Gore.

Og trakk frem en annen president som også representerte Illinois, Abraham Lincoln.

- Som Lincoln gir Obama håp, han inspirerer, han tenker klart og han rekker hånden ut mot forsoning. Og han har en genuin respekt for ulike synspunkter.

- La oss velge han som vår neste president, avsluttet Gore - mens låten "Let the sunshine" startet å spille.

Neppe tilfeldig.

Nett-TV:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt