Hopp til innhold

Gore om Trump-administrasjonen: Det må være en egen Tinder for bedragere

Tidligere visepresident Al Gore ser mange lyspunkter i klimakampen, men frykter at USA bremser den positive utviklingen.

Al Gore blir intervjuet av Ole Torp

MILJØFORKJEMPER: Al Gore var hovedtaler under Nobels fredsprisforum i Oslo tirsdag.

Foto: NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Gore var Bill Clintons visepresident (1993-2001), og har siden vært verdens mest bereiste miljøaktivist. Han ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel, og vant Oscar samme år med dokumentarfilmen «En ubehagelig sannhet».

Til NRK sier Gore nå at han velger å være optimist.

– Vi har alle løsningene på klimakrisen tilgjengelig. Det vi ikke har, er politikken som må til for å implementere løsningene kjapt. Men vi gjør framskritt, og jeg er optimist fordi jeg tror vi snart får en stor endring i opinionen, sier Al Gore i programmet Torp.

– Ser du ledere i verden i dag som kan gjennomføre denne endringen fort?

– Vi ser slike ledere blant investorer og i mange deler av forretningslivet. Vi ser det blant ordførere og guvernører, for eksempel i California. Hvis California var et land, ville det vært verdens femte største økonomi. De har forpliktet seg til nullutslipp innen 2045. Delstaten Washington forpliktet seg til det samme i går. Colorado er klar til å gjøre det samme.

Gore var hovedtaler under Nobels fredsprisforum tirsdag. Han fikk stående applaus etter talen «Hvordan løse klimakrisen?». Han tror næringslivet vil føre an i det grønne skiftet.

Klimafornekternes globale frontfigur

Al Gore blir intervjuet av Ole Torp

TIDLIGERE VISEPRESIDENT: Al Gore var Bill Clintons visepresident i årene 1993-2001.

Foto: NRK

Men den øverste lederen i USA har Gore liten tillit til.

– Donald J. Trump har blitt klimafornekternes globale frontfigur. Det er vanskelig for meg å snakke om det som amerikaner. For når et nytt raserianfall kommer, noe det gjør flere ganger daglig, må jeg laste ned eksisterende raseri for å få plass til det nye.

Gore mener Trump har omgitt seg med folk som deler hans syn, og verre syn.

– Det må være en egen Tinder for bedragere hvor de finner hverandre, for det er litt av en samling av sånne i regjeringen og Det hvite hus. De avfeier vitenskapelige bevis.

Sammenlignes med tobakksindustrien

Gore nevner ikke navn, men hevder store klimaforurensere forleder befolkningen.

– Du vet kanskje at det fins en gruppe av store karbonforurensere som bokstavelig talt har brukt malen tobakksselskapene brukte for mange tiår siden, til å villede folk med hensikt. Da sannheten om sigarettens virkning når det gjelder lungekreft og andre sykdommer ble bevist, lot de skuespillere spille leger for å betrygge.

– Det foregår vel ikke noe sånt i dag?

– Jo, så absolutt. Det fins folk som kanskje har en grad i pediatri, som presenteres som forskere. Grunnen til at de har så stor påvirkningskraft på opinionen, er at de løftes frem av de store miljøsynderne, sier Gore.

Al Gore var hovedtaler under Nobels fredsprisforum i Oslo tirsdag.

HELE INTERVJUET: Se Ole Torps intervju med Al Gore der den tidligere visepresidenten forteller om familiegården, bakgrunnen for miljøengasjementet og beskrivelsen som bulldog.

Gore sier han forsøkte å overbevise Trump om å holde seg til Parisavtalen uten å lykkes. Håpet hans nå er en ny president i 2020.

Til tross for striden med USAs øverste ledelse, ser Gore mye som går rett vei. Han mener utviklingen av fornybar energi er lysere enn mange våget håpe på.

– For ti år siden våget få å håpe på at sol- og vindkraft ville synke så fort i pris som den har gjort. I mange områder av verden er det den billigste formen for elektrisitet. I India, Kina, Afrika ... I sørvestlige deler av USA. Snart gjelder det nesten overalt.

– Endringene skjer raskt

Gore viser til en studie fra kullstaten Indiana.

– Der har det største e-verket publisert en studie som viser at det beste for å få billig strøm er å legge ned kullkraftverkene så fort som mulig, og gå over til vind- og solkraft. Det største e- verket i Minnesota valgte i forrige uke å gå over til fornybar energi, sier Gore, som mener slike endringer kan skjer fort.

– Men vi trenger politikk, for dagens politikk tvinger skattebetalere i hele verden til å subsidiere forbruk av fossilt brennstoff som øker problemet.

Bill Clinton og Al Gore etter valgseieren i 1992.

VANT OVER BUSH: Bill Clinton og Al Gore etter valgseieren i november 1992.

Foto: Susan Ragan / AP

SISTE NYTT

Siste nytt