Normal

Gordon Brown: – Drapet på Litvinenko ble bestilt fra toppen i Kreml

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown skriver i en ny bok at drapet på den tidligere russiske agenten Alexandr Litvinenko ble «bestilt fra toppen» i Russland. Britene var også klar over et annet attentat Kreml planla på britisk jord, ifølge Brown.

GROUP PUTIN

Gordon Brown sier forholdet mellom Storbritannia og Russland har vært kjølig siden drapet på Litvinenko, som han mener ble bestilt fra ledelsen i Russland. Her håndhilser han på Vladimir Putin under et G8-møte i 2006, noen måneder før Litvinenko ble drept, og rundt ett år før Brown ble statsminister.

Foto: VIKTOR KOROTAYEV / REUTERS

Det er avisen The Guardian som har fått tilgang til den nye boken til Brown med tittelen «Britain: Leading not Leaving», som omtaler deler av den i en artikkel onsdag.

Gordon Brown ser i boken blant annet tilbake på sin tid som statsminister i perioden fra juni 2007 til mai 2010, og sier han «umiddelbare problem» med Russlands president Vladimir Putin stammet fra Litvinenko-saken fra 2006.

– Vi var klar over at attentatet ble bestilt fra toppen og det var også klart at flere attentat på britisk jord kunne finne sted, skriver han ifølge den britiske avisen.

Brown skriver videre at han og etterretningstjenesten i Storbritannia hadde grunn til å tro at et nytt attentat utført av russerne ble planlagt.

– Det førte til en diplomatisk anspenthet som har kjennetegnet forholdet vårt til Russland siden, skriver den tidligere statsministeren.

Putin-kritiker

Aleksandr Litvinenko døde av forgiftning i november 2006 etter å ha fått i seg det radioaktive stoffet polonium tre uker før. Påstanden er at det var to tidligere KGB-agenter som på oppdrag fra Kreml forgiftet Litvinenko på Millenium Hotel i London sentrum ved å forgifte teen hans.

Litvinenko, som var tidligere oberstløytnant i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, rømte med familien til Storbritannia i 2000.

Han var en skarp kritiker av president Vladimir Putin og beskyldte blant annet den russiske presidenten for å så bak en rekke terrorangrep i 199, hvor flere hundre mennesker ble drept.

Artikkelen fortsetter under bildet

Aleksandr Litvinenko

Aleksandr Litvinenko i sykesengen på University College Hospital før han døde. Han ble forgiftet etter å ha drukket en kopp te som inneholdt en radioaktivt stoff.

Foto: HANDOUT / AFP

Katet ut russiske diplomater

Britiske etterforskere sporet det radioaktive stoffet til to russiske statsborgere med fortid fra KGB – Andrej Lugovoj og Dmitri Kovtun – som begge møtte Litvinenko den dagen han ble forgiftet. Britene har siktet dem for drapet, men russerne har nektet å utlevere dem.

Og dette var også årsaken til at Brown kun dager etter at han ble statsminister i juni 2007 sto overfor sin første diplomatiske krise, da han ba Russland om å utlevere en Lugovoj.

Russlands negative svar førte til at Brown kastet fire russiske diplomater ut av Storbritannia i protest, og russerne svarte med samme mynt.

I boken skriver Brown at han er enig med en britisk offentlig granskingsrapport som nylig konkluderte med at det er sannsynlig at de to tidligere KGB-agentene drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB. Høyesterettsdommer Robert Owen som ledet granskingsarbeidet uttalte at FSBs drap trolig ble godkjent av Putin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt