Hopp til innhold

20 år siden kuppforsøket i Sovjetunionen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fredag er det 20 år siden det mislykkede statskuppet som fremskyndet Sovjetunionens sammenbrudd. Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov er lite imponert over dagens ledere.

– Kort sagt er jeg misfornøyd, sa Gorbatsjov da han på en pressekonferanse i Moskva onsdag fikk spørsmål om dagens utvikling.

Gorbatsjov sier at Russland går i feil retning med dagens ledelse, og advarer mot å gjøre samme feil som Sovjetunionen - bli styrt av et monopol.

– Det må være en rotasjon i toppsjiktet, sa han på spørsmål om hvem som bør bli landets neste president.

Den tidligere fredsprisvinneren hevder at Russland er på linje med afrikanske land når det gjelder gjennomsnittlig levealder, og at utdanningssystemet er under enhver kritikk.

Det er presidentvalg i Russland i mars neste år, og foreløpig er det ikke klart om Putin, Medvedev eller begge to stiller som kandidater.

Hadde fått nok av reformer

I morgentimene 19. august for 20 år siden rullet stridsvogner i gatene i Moskva. Det ble meldt at Gorbatsjov var syk.

Den statlige komiteen for unntakstilstand hadde tatt over under ledelse av visepresident Gennadij Janajev, KGB-sjefen Vladimir Krjutsjkov og flere andre ledere av den gamle skole.

Kuppmakerne hadde fått nok av lederens reformvennlige politikk, men i stedet for å redde supermakten fra sammenbrudd endte de med å fremskynde landets undergang.

Lot seg ikke skremme

Moskovittene lot seg ikke skremme av de mange stridsvognene som inntok byen. Folket omringet soldatene og overtalte dem til å legge ned våpnene. Forfattere og skuespillere sluttet opp om folkets protest.

Kuppmakerne klarte ikke å hindre at det statlige fjernsyn viste den russiske presidenten Boris Jeltsin som hoppet opp på en stridsvogn og i sterke ordelag oppfordret folket til å gjøre motstand.

– Kuppet er ulovlig, erklærte Jeltsin.

Tre dager senere var alt over, og innen et halvt år opphørte Sovjetunionen å eksistere.

Jeltsins Russland og 14 andre selvstendige stater ble skapt på ruinene av den kommunistiske staten som kuppmakerne ville redde.

Ville forandre Sovjet

Boris Jeltsin

Boris Jeltsin hoppet opp på en stridsvogn og oppfordret folket til å gjøre motstand.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

På onsdagens presskonferanse sa Gorbatsjov at han planla å forandre Sovjetunionen til et demokrati.

– Noen sier gang på gang at Sovjetunionens kollaps var uunngåelig, men jeg fortsetter å si at Sovjetunionen kunne ha overlevd, sa Gorbatsjov som planlegger å avsløre flere detaljer i sine memoarer.

Etter Sovjetunionens kollaps fulgte et kaotisk tiår med president Boris Jeltsin ved makten. 1990-tallet ble i Russland preget av en sterk demokratisering og liberalisering, men også av økonomisk kaos, usikkerhet og vanstyre.

Turbulent tiår

Video f367d257-b13b-40d7-a0c6-ee3062c13081.jpg

Arkiv: Dagsrevyens reportasje fra 19. august 1991. Stridsvogner i kø på vei mot Kreml i Moskva.

I 2000 tok Vladimir Putin over som president. Det neste tiåret brukte han til å konsolidere makten i Kreml og snu om på mange av de liberale endringene Jeltsin gjennomførte.

Mikhail Gorbatsjov ble på slutten av 1980-tallet en helteskikkelse i Vesten og fikk Nobels fredspris for sitt bidrag til å avslutte den kalde krigen. Men på hjemmebane er han blant mange fortsatt ingen populær mann. For mange russere er han lederen som kjørte Sovjetunionen i grøfta.

Mikhail Gorbatsjov

Fredag er det 20 år siden noen av Sovjetunionens fremste forsvarere forsøkte å kuppe makten fra Mikhail Gorbatsjov. Onsdag holdt han pressekonferanse i Moskva.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

I de senere år har nå 80 år gamle Gorbatsjov jevnlig kritisert dagens russiske lederskap, med Putin i spissen. Onsdag gjentok han kravet om «ærlige valg».

– Dersom regimet gjør alt det kan for å styrke sin makt, er det et tegn på autoritære prinsipper, sa den tidligere lederen.

Han er også sterkt kritisk til partiet Det forente Russland, som langt på vei er blitt et statsbærende parti under Putins ledelse.

Analytikere sammenligner Det forente Russland med Sovjetunionens kommunistparti, som hadde absolutt makt i 80 år før det ble forbudt av Jeltsin.

SISTE NYTT

Siste nytt