Gorbatsjov kritiserer Putin

Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov, mener Russlands statsminister Vladimir Putin undergraver det russiske demokratiet.

Mikhail Gorbatsjov

Mikhail Gorbatsjov mener Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev er for opptatte av å klamre seg til makten.

Foto: Valentina Petrova / Ap

Gorbatsjov, som snart fyller 80 år, mener Putin og president Dmitrij Medvedev saboterer et fungerende demokrati ved å lamme opposisjonen, skriver New York Times.

– Han tror at demokratiet står i veien for ham, sier Gorbatsjov.

Gorbatsjov mener også at Putin og president Dmitrij Medvedev er mer opptatt av å klamre seg til makten enn å la russiske borgere delta, og kaller Putins parti «en dårlig kopi av Sovjets kommunistparti».

Sparket Moskvas ordfører

Jurij Luzjkov

Jurij Luzjkov fikk sparken som ordfører etter 18 år.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Han viser spesielt til en hendelse fra 2004, da daværende president Putin droppet valget av regionale guvernører og ordførere i Moskva og St. Petersburg.

Disse stillingene er nå besatt av Kremls utvalgte, og i forrige måned fikk Moskvas ordfører sparken og ble erstattet med en av Putins støttespillere.

Les: Den mektige borgermesterens fall

– Demokrati begynner med valg. Valg, ansvar og omveltning, sier Gorbatsjov.

Putin satt to perioder som president før han ble statsminister i 2008, og har hintet om at han vil stille i presidentvalget når Medvedevs periode går ut i 2012.

Skylder på opposisjonslederne

Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev

Statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AP

Hverken Putin eller Medvedev har svart direkte på kritikken fra Gorbatsjov. Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sier at grunnen til at opposisjonspartiene ikke vinner frem er at partilederne og programmene deres er upopulære.

– Hverken Putin eller Forent Russland kan holdes ansvarlige for de andre partienes manglende evne til å produsere noe lovende for landets borgere, sier Peskov.

Talsmannen er imidlertid forsiktig med å kritisere Gorbatsjov tilbake.

– Vi har den dypeste respekt for Mikhail Gorbatsjov, og respekterer selvfølgelig meningene hans. Men det betyr ikke at vi er enige i dem, sier Peskov.

– Umulig å vinne i Afghanistan

Gorbatsjov har gitt flere intervjuer denne måneden, i forbindelse med en veldedighetskonsert som skal sammenfalle med 80-årsdagen hans i mars.

Overfor BBC snakker han også om krigen i Afghanistan, som han mener er umulig å vinne.

Som leder for Sovjetunionen trakk Gorbatsjov sine tropper ut av landet etter en krig som varte i ti år, og han berømmer USAs president Barack Obama for å gjøre det samme.

– Seier er umulig i Afghanistan. Obama gjør rett i å trekke ut styrkene, uansett hvor vanskelig det blir, sier Gorbatsjov.

SISTE NYTT

Siste nytt