NRK Meny
Normal

Gorbatsjov ber Putin og Obama mekle

KIEV (NRK.no): Situasjonen i Ukraina er så eksplosiv at presidentene Vladimir Putin og Barack Obama må på banen og megle mellom partene, mener tidligere Sovjet-president Mikhail Gorbatsjov

Demonstrant tar seg forbi bildekk i Kiev, Ukraina

BRENTE DEKK: En demonstrant tar seg forbi brente bildekk i Kiev.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Kveldsmørket har senket seg over den ukrainske hovedstaden og det er svært kaldt. Antallet demonstranter på Uavhengighetsplassen er noe færre enn i går, og stemningen mindre spent.

For her venter «alle» venter på resultatet fra møtet som nå pågår, med president Viktor Janukovitsj og opposisjonsleder Vitali Klitsjkoi spissen.

President Jankovitsj har i dag sagt at denne voldsomme krisen må løses så raskt som mulig, mens Klitsjko i går oppfordret til våpenstillstand i påvente av hva presidenten svarer til kravene opposisjonen har stilt.

Opposisjonslederne har lovet å komme til Uavhengighetsplassen senere i kveld for å fortelle folkemassen om hva som kom ut av møtet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Selv om de opposisjonelle demonstrantene i Kiev er slitne, rapporteres det om folkemøter i andre byer i Ukraina. - Tar folk virkelig til gatene, har du en revolusjonær situasjon, sier utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Kiev.

Selv om de opposisjonelle demonstrantene i Kiev er slitne, rapporteres det om folkemøter i andre byer i Ukraina. - Tar folk virkelig til gatene, har du en revolusjonær situasjon, sier utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Kiev

Kravene møtes?

Det store spørsmålet er hva presidenten har å gi.

Ett av kravene er at det skal holdes nyvalg. I tillegg krever opposisjonen regjeringens avgang og at den nye og forhatte loven som regulerer demonstrasjoner blir trukket tilbake.

President Janukovitsj har kjøpt seg tid med utspillene om mulighetene for en ny regjering og om nasjonalforsamlingen skal trekke tilbake den strenge demonstrasjonsloven.

Det var nasjonalforsamlingens president Vladimir Rybak som etter et møte opplyste med presidenten i dag opplyste at de folkevalgte skal diskutere om statsminister Mykola Azarov og hans regjering bør gå av i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen i neste uke.

Det er partiet til president Janukovitsj som har flertall i den ukrainske nasjonalforsamlingen, og spørsmålet er om situasjonen oppleves så dramatisk at presidenten tilrår nasjonalforsamlingen om å felle regjeringen – og slik ofre den for å få roet gemyttene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

- Vi blir alle stående til siste slutt, sier en ukrainsk kvinne på Maidan-plassen i Kiev til NRK.

Demonstranter tror på folkereisning i Ukraina. - Vi blir alle stående til siste slutt, sier en ukrainsk kvinne på Maidan-plassen i Kiev til NRK.

Ber Putin og Obama mekle

Russland er nå dypt bekymret for hva som foregår i nabolandet.

I dag betegnet landets utenriksminister Sergej Lavrov situasjonen som «farlig».

Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov ber nå Vladimir Putin og Barack Obama om å megle mellom partene for å unngå «brodermord», som han uttrykker det som.

Les: Ukraina-ekspert: Blir det ingen snarlig forhandlingsløsning, risikerer man blodbad

Fire personer skal ha mistet livet i urolighetene i hovedstaden Kiev den siste uken, og situasjonen er fortsatt spent.

Flere utenlandske ambassader, inkludert den norske, rapporterer om at uroen er i ferd med å spre seg til flere byer.

Vil det roe seg?

Kvelden vil vise om signalene president Janukovitsj har kommet med er gode nok for opposisjonen, eller om han gjør alvor av hva de truet med i går. Da sa opposisjonsleder Klitsjko at opposisjonen vil angripe hvis presidenten ikke kommer dem i møte.

Det vil i første rekke dreie seg om trusselen generalstreik og en appell for «folkereisning» over hele landet. Folkereisning er det marxistiske utrykket for en revolusjonær situasjon.

Ikke alle tror at folkedypet vil svare på en slik appell og stille seg mannsterkt bak opposisjonen. Men svarer folket vil man se langt mer omfattende markering og protest enn hva de pågående demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt