Goran Hadzic på vei til Haag

Den krigsforbrytertiltalte og arresterte Goran Hadzic overleveres fredag til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag, bekrefter Serbias justisminister.

Goran Hadzic

Goran Hadzic, den siste etterlyste serbiske krigsforbryteren, ble arrestert onsdag.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

En kolonne av politibiler med sirener og blålys forlot fredag den serbiske domstolen hvor Hadzic har sittet i varetekt, og kjørte mot flyplassen.
Serbias justisminister, Snezana Malovic, bekrefter at Hadzic er på plass i flyet og på vei til Haag.

Fikk møte moren

Den kroatisk-serbiske Hadzic ble arrestert onsdag, som den siste som var etterlyst av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Onsdag bestemte den serbiske domstolen for krigsforbrytelser at Hadzic skulle utleveres.

Hadzic ble fredag først sendt til Novi Sad, 70 kilometer nord for Beograd, for å få møte moren, som er for dårlig til å reise til Beograd, opplyser en kilde som står familien nær, til AFP. En dommer har gitt tillatelse til et slikt besøk.

Ifølge Hadzics forsvarer, Toma Fila, planla myndighetene å fly Hadzic til Haag senere fredag.

Hadzic var politisk leder i det serbiske utbryterområdet i Kroatia, kalt Krajina-republikken, og var etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Kroatia mellom 1991 og 1995.


Siste i rekken

Etter at den bosnisk-serbiske hærsjefen Radko Mladic ble arrestert i mai, var Hadzic den siste i rekken av krigsforbrytere fra krigene i det tidligere Jugoslavia som ennå var på frifot.

Etter at den bosnisk-serbiske hærsjefen Radko Mladic ble arrestert i mai, var Hadzic den siste i rekken av krigsforbrytere fra krigene i det tidligere Jugoslavia som ennå var på frifot.

Serbiske sikkerhetsstyrker pågrep Hadzic på onsdag langs en skogsvei i Fruska nasjonalpark rundt 65 kilometer nord for Beograd.

Hadziz er tiltalt for krigsforbrytelser begått i Kroatia mellom 1991 og 1995. Han er mistenkt for å ha gitt ordre om flere hundre drap og deportasjon av flere tusen kroater og andre ikke-serbere i Krajina.

Levde åpent

Hadzic levde åpent i Novi Sad fram til juli 2004, da domstolen i Haag utferdiget tiltalen og sendte en arrestertordre til myndighetene i Beograd.

Han fikk et tips om dette fra nasjonalister i det serbiske sikkerhetspolitiet, og gikk øyeblikkelig under jorda.

Flukten ble holdt skjult i flere dager. Slektninger sa han var hjemme, og politiet sa de ikke hadde fått ordre om å pågripe ham.

SISTE NYTT

Siste nytt