Normal

Google utfordrer Wikipedia

Søkemotorselskapet Google er i gang med et nettjenesteprosjekt som etter hvert kan bli en seriøs konkurrent til det reklamefrie nettleksikonet Wikipedia.

Google
Foto: MICHAEL GOTTSCHALK / AFP

Mens Wikipedia er fritt for reklame og basert på at folk skriver artikler uten å få navnet sitt på trykk, vil Googles tjeneste betale eksperter for å skrive artikler om ulike emner.

Ifølge Google skal ikke selskapet være redaktør for sidene, men det skal levere infrastrukturen og dataverktøyene til sidene, skriver BBC News på sine nettsider.

«Knol»

Et av målene til prosjektet, som blir kalt «knol», skal være å gi leseren en bedre oversikt over informasjon på Internett.

Wikipedia

wikipedia.org

Foto: George Widman / AP

Såkalte knol-sider vil bli rangert for å vise hvor nyttig informasjonen er for leseren. I tillegg vil det være mulig for leseren å kommentere artikler, gi karakterer og foreslå redigering.

Inntekter fra reklame på knol-sidene vil bli delt mellom Google og forfatteren av den enkelte artikkel.

Frontalangrep

Flere eksperter ser på Googles nye tjeneste som et angrep på Internett-leksikonet Wikipedia, som er gratis og reklamefritt.

Den amerikanske teknologikommentatoren Nicholas G. Carr kaller knol-prosjektet et frontalangrep på konkurrenten Wikipedia. Carr sier til BBC at knol er et forsøk på å skyve Wikipedia-artikler nedover på rangeringen av søkte artikler på nett.

Google på flere fronter

Google har flere ganger tidligere lansert tjenester som ikke har oppnådd det resultatet de selv hadde regnet med.

Tjenesten Google Base, som var ment å utfordre eBay.com, har for eksempel kun klart å kapre en liten del av nettauksjonsmarkedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt