NRK Meny
Normal

Google inngikk lenke-forlik i Frankrike

Google gir etter for press fra Frankrike, og har gått med på en avtale om å gi kompensasjon for at selskapet lenker til franske nyhetsnettsteder.

Google avtale frankrike

Google-sjef Eric Schmidt (t.v.) gav etter for press fra Frankrikes president François Hollande og signerte fredag en avtale med franske mediebedrifter.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Afp

Etter en to måneder lang strid om rettigheter og betaling for nyhetsinnhold på nettet, har søkegiganten Google inngått et forlik med franske mediebedrifter.

Avtalen innebærer at søkegiganten oppretter et fond på om lag 440 millioner norske kroner som skal gå til å hjelpe mediebedrifter med å tilpasse seg til den digitale tidsalderen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg vil franske nyhetsnettsteder få tilgang til Googles reklameplattform til reduserte priser.

Truet med lov

Avtalen kom i stand etter at den franske regjeringen før jul foreslo å innføre en lov som skulle kreve at søkemotorer ble nødt til å dele inntektene de får for å indeksere innhold og lenker til nyhetsnettsteder.

Franske mediebedrifter hadde da klaget lenge over at søkegiganten beriket seg på innhold de hadde produsert.

Google hevdet på sin side at forslaget ville være en fare for hele deres eksistens, og truet med å koble ut franske nettaviser fra søkemotoren dersom forslaget ble en realitet.

Etter en opphetet offentlig debatt, gjorde myndighetene det klart at loven ville komme dersom Google ikke gikk med på å punge ut.

Punger ut

Strategien ser ut til å ha virket, og fredag kveld kunne en stolt president François Hollande møte Google-sjef Eric Scmidt til signering av en avtale i Paris.

Løsningen partene landet på innebærer ikke at Google må betale for hver enkelt lenke, slik nettavisene opprinnelig ønsket. Selskapet legger allikevel en betydelig sum på bordet.

– Frankrike er stolte av å ha fått til en avtale med Google, den første av sitt slag, skrev presidentens kontor på Twitter etter at avtalen var signert.

Google-sjef Eric Scmidt påpekte at det for selskapets del var bedre med en avtale enn å bli tvunget til å betale ved lov.

Google er USAs nest største teknologiselskap, og genererer mer enn halvparten av all søkemotortrafikk på jorden.

I 2012 ble det beregnet at selskapet hadde større annonseinntekter enn alle amerikanske aviser til sammen.

Google i Frankrike

Google-sjef Eric Schmidt og Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse etter at avtalen var underskrevet.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt