Hopp til innhold

Google-leder satt fri i Egypt

En Google-medarbeider som forsvant sporløst i Egypt i forrige uke, er sluppet fri fra fengsel.

Det melder TV-kanalen Al Arabiya. Også nyhetsbyrået AFP bekrefter at Wael Ghonim er sluppet fri.

Hadde ingen bevis for at han var arrestert

Den egyptiske Google-arbeideren og politiske aktivisten Ghonim, som er en tobarnsfar i 30-årene, er i mellomtiden blitt et symbol for antiregjeringsprotestene som har pågått i 14 dager.

Det var mistenkt at Ghonim var arrestert, men ingen hadde sikre bevis for at det hadde skjedd. Demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo har likevel krevd at han skulle bli løslatt før de skulle finne på å legge ned protestene.

Ghonim er Googles markedsføringssjef for Midtøsten og Nord-Afrika.

Taushet fra offisielt hold

I går brøt de egyptiske myndighetene tausheten om Ghonims skjebne, ifølge broren hans.

– De fortalte at de trolig vil ta ham til oss, og at han trolig vil bli fulgt av sikkerhetsstyrker, fortalte broren søndag.

Ghonim blir regnet som en av få politiske aktivister i Egypt som med sin kyndige mediahåndtering har fått demonstrantene på fote.

Egyptiske myndigheter har ikke kommet med noen offisielle uttalelser om Ghonim. Ifølge egyptiske menneskerettighetsorganisasjoner har minst 1275 personer blitt arrestert av politiet siden demonstrasjonene begynte. De fleste er satt fri igjen.

– Internett vil forandre egyptisk politikk

– Jeg sa for ett år siden at Internett vil forandre den politiske arenaen, og noen av vennene mine gjorde narr av meg, skrev Ghonim på sin Facebook-side etter to dager med demonstrasjoner. Dagen etter, 28. januar, forsvant han.

Det er uklart om Ghonim har spilt noen rolle personlig med å organisere demonstrasjonene, men han har ifølge Wall Street Journal spilt en viktig rolle i månedene forut.

I fjor var Ghonim en av fire administratorer av den første store Facbook-siden som ble et virituelt hovedkvarter for protestbevegelsen. Det blir også hevdet at Ghonim har satt opp en valgkampside for opposisjonslederen Mohamed ElBaradei.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt