Google frykter økt internettsensur

Google-sjef Eric Schmidt frykter opprørene i den arabiske verden kan føre til strenge reguleringer og sensur av internett.

Eric Schmidt

Eric Schmidt frykter diktaturiske land i større grad vil innføre sensur og restriksjoner på internett.

Foto: Peter Morrison / Ap

Under opptøyene i flere arabiske land de senere årene har nettet vist seg å være et viktig verktøy for demomstrantene.

Man så eksempler på dette under demonstrasjonene i Iran for to år siden, hvor demonstrantene brukte Twitter til å nå ut til hele verden med rapporter om hva som skjedde.

Også under opptøyene i Egypt tidligere i år, brukte demonstrantene nettet i form av Facebook og Twitter for å mobilisere mot president Hosni Mubarak.

I begge tilfellene opplevde man at myndighetene gjorde sitt for å strupe nettilgangen og dermed informasjonsflyten.

Like mektig som fjernsynet

Google-sjef Eric Schmidt deltok denne uken på en konferanse om voldelig ekstremisme i Dublin i Irland.

Han frykter at myndighetene i enkelte land nå vil innføre strengere reguleringer og sensur på internett, slik man har sett er blitt innført for fjernsyn.

– Fjernsynet er allerede strengt regulert fordi lederen, halvdiktatorene og hva du nå kaller dem, forstår makten fjernsynsbildene har, sier Schmidt, ifølge BBC.

– Etterhvert som teknologien blir mer gjennomgripende, befolkningen kommer på nett og informasjonen blir tilgjengelig på morsmålet, blir dette et problem på lik linje med fjernsynet, tror han.

Frykter for sine ansatte

Google har gjentatte ganger vært i klinsj med kinesiske myndigheter, som er kjent for å føre en hard sensurlinje på internettilgangen til sine innbyggere.

Schmidt sier han også frykter for sikkerheten til sine ansatte i enkelte land, på grunn av materialet søkemotoren Google sitter på.

Under opprøret i Egypt ble den lokale Google-sjefen Wael Ghonim arrestert av egyptiske myndigheter for å ha deltatt i protestene mot Hosni Mubarak.

Ghonim hadde vært med på å opprette en Facebook-side i protest mot tortur og ment for å inspirere demonstrantene.

SISTE NYTT

Siste nytt