Google ber Nord-Korea åpne seg

Googles styreformann Eric Schmidt ber Nord-Korea åpne opp og gi tilgang til Internett for alle borgere i det lukkede landet.

Eric Schmidt og Bill Richardson

Eric Schmidt og Bill Richardson ble møtt av et massivt pressekorps da de landet i Beijing etter sin tur til Pyongyang.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Schmidt har vært i Nord-Korea sammen med den amerikanske politikeren Bill Richardson.

Hensikten med turen var trolig å forhandle om løslatelse for en amerikansk borger som sitter fengslet og som risikerer 5–10 års straffarbeid.

Hvem som bad Google-toppen med rådgivere bli med på turen, er ikke helt klart. Men det knyttes sammen med at landets nye og unge leder Kim Jong-un i sin nyttårstale sa at målet er å modernisere økonomien gjennom vitenskap og teknologi.

Eric Schmidt har vært i Nord-Korea sammen med den amerikanske politikeren Bill Richardson. I dag møtte de pressen i Beijing.

VIDEO: Eric Schmidt og Bill Richardson møtte et stort pressekorps på flyplassen i Beijing.

Må tillate Internett

Eric Schmidt er uansett en av få utenforstående som i praksis har sett bruk av Internett i Nord-Korea.

Landet har en egen lukket nettversjon, som et fåtall av borgere med tilgang til PC har tilgang til. Dette Intranettet er svært begrenset. Kun et lite fåtall er gitt tillatelse til å kunne arbeide mot det store verdensnettet. Denne «supereliten» omfatter noen få hundre personer, toppen tusen.

Schmidt fikk observere noen av disse privilegerte ved et universitet i Pyongyang. Studentene satt ifølge nyhetsbyrået Associated Press i en sal som lignet mer på et cyberlaboratorium. De som er innvilget tilliten, blir likevel nøye overvåket på hvilke nettsider de besøker.

– Jeg uttrykte at landet ikke kommer til å utvikle seg og holde tritt med resten av verden, hvis de ikke åpner seg teknologisk mot omverdenen, det betyr også bruken av Internett, sa Schmidt på en pressekonferanse i Beijing, etter at han og Richardson var tilbake fra Beijing.

De ble møtt på flyplassen av et massivt pressekorps.

Den store amerikanske søkemotorgiganten har etablert seg over store deler av verden, inkludert i Nord-Koreas store nabo, Kina. Der har de hatt flere feider med kinesiske myndigheter om deres trang til sensur og nedstengning.

Men likevel, Kina ligger milevis foran Nord-Korea i bruk av Internett og nettåpenhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bill Richardson etter Nord-Korea-tur

Interessen fra media var svært stor da Bill Richardson landet i Beijing.

Foto: Ed Jones / Afp

Vil tape på å ligge bak

Nord-Korea sliter med utpreget fattigdom og matmangel, og det gjør ikke en vanskelig situasjon bedre at store ressurser går til landets militære program

– Siden verden mer og mer forbindes med hverandre, så vil deres beslutning om å holde seg teknologisk isolert påvirke deres fysiske verden, deres økonomiske vekst – og det vil gjøre det vanskeligere for dem å ta igjen det økonomiske forspranget, sa Google-styreformannen Schmidt.

– Gjennom Internett kan innbyggerne forme og styre sitt eget liv. Regjeringen er nødt til å gjøre noe, fortsatte Schmidt.

Eksperter på Nord-Korea mener en slik frihet som Schmidt argumenterte for overfor de nordkoreanske lederne han møtte, ligger år fremover i tid. Og at nordkoreanere, som har levd et helt liv uten anelse hvordan resten av verden er, vil få regelrett sjokk hvis nettet åpnes.

Likevel, Bill Richardson som ledet delegasjonen mener samtalene om Internett og at Google-styreformannen fikk anledning til å argumentere for teknologisk frihet, var en av de store suksessene med turen.

De fikk ikke møte Kim Jong-un, men andre høytstående personer i det nordkoreanske styringssystemet – uten at Richardson ønsket å navngi noen.

Fikk ikke med gissel

Det var på forhånd forventninger om at Bill Richardson – som har fått frigitt flere vestlige borgere – skulle ha med seg amerikaneren Kenneth Bae ut av landet, men det skjedde ikke.

– Men vi har hatt samtaler om ham, bekreftet Richardson i Beijing.

Bae, som har sørkoreansk opphav, var på ferie da han ble arrestert, anklaget for å ha tatt bilder av opposisjonelle og andre ting som han ikke hadde lov til å ta bilder av. Det er familien som har bedt Richardson om hjelp til å få ham løslatt.

Ingen i den amerikanske delegasjonen fikk møte amerikaneren, angivelig fordi han holdes i et fengsel et godt stykke utenfor hovedstaden. Men Richardson fikk forsikringer om at han var ved god helse og at prosessen mot ham skulle starte snart.

Må dempe atomiveren

Den tidligere FN-ambassadøren tok også opp spørsmålet om Nord-Koreas omstridte atomprogram og deres iver etter å vise verden – spesielt når det butter imot – at de klarer å produsere raketter med større og større rekkevidde.

Ifølge Richardson har de hatt åpenhjertige diskusjoner med nordkoreanerne om den spente situasjonen på den koreanske halvøya.

– Nord-Korea trenger å besinne seg når det gjelder sin atomutvikling og iver, sa Richardson til pressen.

Den amerikanske regjeringen har vært motstandere av turen, som er blitt utsatt en gang etter oppfordring fra myndighetene.

USA forsøker å forhandle med landene i FNs sikkerhetsråd om reaksjoner etter at Nord-Korea før jul skjøt opp nok en rakett og mente at et besøk fra en privat amerikansk delegasjon ville ødelegge for dette arbeidet.

SISTE NYTT

Siste nytt