NRK Meny
Normal

Godtar forlengelse av gresk lån

EUs finansministre godkjenner Hellas' forespørsel om forlengelse av lånepakken. Landet blir likevel bedt om å komme med flere reformforslag.

Protest i Hellas

«KUTT GJELDEN»: I Athen har noen malt en klar beskjed til Det internasjonale pengefondet. Men fortsatt er Hellas avhengige av IMF for å holde økonomien flytende.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

– Vi anser listen med tiltak til å være omfattende nok til å være et utgangspunkt. Vi ble derfor enige om å begynne de nasjonale prosedyrene for en utvidelse av det greske programmet, heter det i en uttalelse fra eurosonens 19 finansministre, skriver AFP.

Dermed får Hellas en fire måneders forlengelse av lånepakken fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (EBS). Lånet har vært på 240 milliarder euro.

Krever flere reformer

Forutsetningen for forlengelsen var at Hellas leverte en liste med forslag til reformer landet er villig til å sette i gang. Denne listen ble levert til EU natt til mandag, og skal endelig vedtas innen utgangen av april.

Selv om finansministrene nå godtok forslagene er de klare på at Hellas har en jobb å gjøre for å konkretisere reformene og utvide dem.

– Vi ber greske myndigheter fortsette å utvikle reformtiltakene, heter det i uttalelsen.

Også Den europeiske sentralbanken sier forslagene fra den greske regjeringen er et godt utgangspunkt for videre diskusjoner. Kampen mot korrupsjon og skattesnytere står sentralt i listen Hellas' har levert, men Den europeiske sentralbanken sier det er flere punkter som må diskuteres.

– Vi ser at flere av forpliktelsene fra myndighetene er forskjellige fra dem som er med i det eksisterende programmet, sier presidenten i EBS, Mario Draghi, ifølge AFP.

Skepsis i IMF

Siste part i den såkalte troikaen, IMF, er ikke like positive til forslagene fra den greske regjeringen. De mener det ikke er klart at regjeringen faktisk er villig til å sette i gang reformene de varsler, men har likevel godtatt forslagene.

– Det er viktig for meg å understreke at diskusjonen om de endelige kravene ikke kan være begrenset til de politiske tiltakene som fremkommer på regjeringens liste, heter det i et brev IMF-direktør Christine Lagarde har sendt til presidenten for Eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem.

I Hellas har den nye Syriza-regjeringen måtte tåle kritikk fra sine egne etter å ha inngått en ny avtale om forlengelse av krisepakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt