Hopp til innhold

Blodrød supermåne begeistret astronomene

Svært mange som holdt seg våkne for å få med seg nattens såkalte supermåne og måneformørkelsen, fikk lønn for innsatsen.

Supermåneformørkelse Bogota
Foto: JOSE MIGUEL GOMEZ / Reuters

De to astronomiske fenomenene inntraff samtidig natt til mandag, i det som kalles en supermåneformørkelse.

Tor Einar Aslesen

Tor Einar Aslesen sier månens farger i natt overgikk hans forventninger.

Foto: Privat

Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk selskap var ute i natt og så på og fotograferte månen.

– Fargene var over all forventning, sier han begeistret.

Han forklarer at den røde fargen kommer av at jordas atmosfære sprer sollyset når månen glir inn i jordas skygge. Graden av rødt avhenger av hvor mye støv det er i jordatmosfæren. Aller rødest er månen når vi nylig har hatt store vulkanutbrudd på jorda, sier Aslesen.

– Dersom man hadde vært en lykkelig astronaut og stått på månen under formørkelsen, ville man sett jorda med en rød ring rundt, forteller han.

Sist vi hadde blodmåne og måneformørkelse samtidig her til lands, var i 1964. Aslesen gleder seg allerede til neste måneformørkelse som skjer 2018.

Blodrød måne

Supermåneformørkelse

Supermånen sett fra Burbank i California

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Supermåne kaller vi det når det er fullmåne samtidig som månen er så nær jorden som den kommer, noe som gjør at den ser ekstra stor ut.

Denne gangen skjedde det altså samtidig som det var total måneformørkelse, det vil si at jorden lå mellom solen og månen og skygget for lyset.

Slike er det ikke ofte en ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som nattas fenomen.

Månen blir riktignok ikke helt mørk. Noe av lyset bøyes rundt jorden og treffer månens overflate, som farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne».

Måneformørkelsen fra Argentina, Libya, Brasil og Colombia.

Måneformørkelsen sett fra flere verdenshjørner - Argentina, Libya, Brasil og Colombia.

Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo natt til mandag.

Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo sent natt til mandag. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mytene om verdens undergang

Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner for å beskytte seg, ifølge Illustrert Vitenskap. Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt, og at det er begynnelsen på verdens undergang.

I deler av jødedommen er det en sterk tro på at fire blodmåner på rad, som også kommer samtidig med jødiske høytider, er hint om en kommende omveltning. Mandagens måneformørkelse er nettopp et slikt sammenfall. Blodmånen skal også være et tegn på at bibelens profetier om verdens undergang snart skal gå i oppfyllelse.

Men ikke alle ser på måneformørkelsen som noe farlig:

– Batammalibafolket i Vest-Afrika så på den røde månen som et tegn på at månen og sola kjempet og lå i strid. Det var folkets oppgave å mekle mellom de to, og de utviklet en skikk der de møtte hverandre ved totalformørkelser for å løse konflikter, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

-> Klikk på bildegalleriet øverst i artikkelen for å se fotografenes beste bilder fra nattens måneformørkelse verden rundt.

SISTE NYTT

Siste nytt