Hopp til innhold

Prinsesse husket lite da hun møtte i retten for hvitvasking og korrupsjon

Lørdag måtte Spanias prinsesse Cristina de Borbón (48) svare på over 400 spørsmål i retten i Palma på Mallorca. Dommeren spurte henne ut om det påtalemyndigheten mener er økonomisk kriminalitet.

Prinsesse Cristina på vei til rettssalen

Prinsesse Cristina av Spania på vei inn i rettssalen i Palma de Mallorca hvor alvorlige anklager om økonomisk kriminalitet venter henne.

Foto: PAUL HANNA / Reuters

Presseoppbud prinsesse Cristina

Presseoppbudet var massivt da Cristina de Borbón ankom retten i Palma.

Foto: JAIME REINA / Afp
Iñaki Urdangarín

Iñaki Urdangarín – tidligere håndballspiller, nå forretningsmann, kongelig svigersønn og Hertug av Palma

Foto: JOSEP LAGO / Afp
Dommer Jose Castro

Dommer José Castro er bestemt på å etterforske saken mot kongens datter og svigersønn.

Foto: ENRIQUE CALVO / Reuters
Plakat og dukke med hilsen til prinsesse Cristina

En dukke som forestiller prinsesse Cristina og en plakat som sier 'Hei pappa, se hvilket rot jeg har fått oss inn i' på en balkong like ved rettsbygningen i Palma.

Foto: JAIME REINA / Afp

Det er gjennom kong Juan Carlos' svigersønn, forretningsmannen og den tidligere håndballspilleren Iñaki Urdangarín (46), at det spanske kongehuset er trukket inn i saken.

Anklagene mot kongens yngste datter og hennes mann, som har tittelen hertug av Palma, gjelder både hvitvasking av penger, underslag av offentlige midler og skatteunndragelser. Strafferammen er inntil 11 års fengsel.

Dette er første gang et medlem av den spanske kongefamilien møter i retten med anklager mot seg for alvorlig kriminalitet. Sikkerhetsoppbudet er enormt og flere gater er sperret for biltrafikk. På husene rundt er politi og skarpskyttere posisjonert.

Smilte til de frammøtte

Like før klokka 10 ankom prinsessen rettsbygningen hvor hundrevis av pressefolk, demonstranter med flagg og plakater og nysgjerrige hadde tatt oppstilling. Mange ropte til henne da hun steg ut av bilen.

Prinsessen var iført sort jakke, hvit bluse og blå bukser og bar på en sort håndveske. Hun gikk de fem meterne fra bilen til inngangen mens hun snudde seg mot og smilte til de frammøtte. Så ble hun ønsket velkommen av en representant for retten og forsvant inn i bygningen.

Etter fem timer rundet dommeren av det rettslige avhøret. Da hadde prinsessen svart på rundt 400 spørsmål.

Glemsk prinsesse

Ifølge den spanske avisa El Mundo var det lite konkret prinsessen husket om sin rolle og av ektemannens forretninger. Gang på gang gjentok hun at hun ikke visste, at hun ikke husket, og at hun ikke var klar over detaljer i det dommeren ville vite om ektemannens forretninger og hennes egen rolle i selskapets styre.

Hun bedyret samtidig at hun stolte på sin mann og ikke fant grunn til å stille spørsmål når han bad henne sitte i styret for den omstridte veldedige stiftelsen Noos Instituto. Gjennom den er hun koblet til mannens forretningsvirksomhet, og måtte svare på spørsmål om skatteunderdragelser og hvitvasking av kriminelle penger.

Domstolens beslutning om å kalle inn prinsessen er et hardt slag for det spanske kongehuset og mot kong Juan Carlos' personlige prestisje som fra før er svekket.

Det spanske hoffet forsøkte lenge å distansere seg fra Urdangarín da han ble knyttet til en korrupsjonssak. Men familien knyttes stadig tettere til saken, og nå står prinsesse Cristina i saken med begge bein.

Etterforsker underslag av 50 millioner

Dommeren Jose Castro ved domstolen i Palma på Mallorca har etterforsket anklagene mot prinsessens ektemann siden 2010. Ved å stevne prinsessen tilsidesetter han innvendinger fra statsadvokaten.

Skattemyndighetene har aldri kommet med noen anklager, og det har heller ikke påtalemyndigheten. Men dommer Castro har etterforsket påstander om at Urdangarín har underslått rundt 50 millioner kroner fra en veldedig stiftelse som han var leder for, kalt Noos Instituto.

I tillegg til å sitte i styret for Noos, eier hun også et firma, Aizoon, sammen med mannen, og dette firmaet mistenkes for å ha vært et dekke for kriminell virksomhet.

Skandalerekka

Det spanske kongehuset har vært i hardt vær den siste tiden. I fjor vakte det stor oppsikt at kong Carlos dro på en dyr safari og jakttur mens den spanske økonomien var i dyp krise, og spanjoler flest måtte stramme inn livreima. Året før ble det avslørt at han hadde vært på elefantjakt i Botswana med en elskerinne. Saken kom offentligheten før øret fordi kongen brakk hoften under jakta og måtte på sykehus.

Journalister utenfor rettsbygning i Palma

Sikkerhetsvakter, politi og journalister tok allerede fredag oppstilling foran rettsbygningen i Palma de Mallorca hvor prinsesse Cristina kom i mørk limousin et kvarter før rettsmøtet begynte lørdag.

Foto: GERARD JULIEN / Afp