Glad atomavtalen ikke fikk fredsprisen

TEHERAN (NRK): I fjor var atomavtalen mellom blant annet Iran og USA favoritt til å bli hedret med Nobels fredspris. Slik gikk det heldigvis ikke, sier den iranske atomforskeren Nasser Hadjan.

Den iranske atomforskeren Nasser Hadjan

Den iranske atomforskeren Nasser Hadjan mener de iranske lederne ville vært mer utsatt hvis de hadde fått fredsprisen i fjor.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Det var nok best at avtalen ikke fikk prisen, for det ville gitt vår sjefforhandler og utenriksminister Javad Zarif store problemer på hjemmebane, sier Nasser Hadjan som er professor og ekspert på atomforhandlingene og avtalen til NRK.

«Foræderi og skammelig»

Fjorårets avtale gikk i hovedtrekk ut på at Iran åpner sitt atomprogram mot at vesten hever sine sanksjoner mot landet. Hele avtalen ga håp til den store majoriteten av iranere som vil ut av isolasjonen.

Men mye har skjedd siden de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd undertegnet avtalen med Iran.

USAs kommende president Donald Trump vil rive avtalen i stykker, og med Iran-kritikeren James Mattis som forsvarsminister er det ventet at USA kommer til å kjøre en tøffere linje overfor Iran enn det Obama og hans administrasjon gjorde.

Men også intern i Iran blir de kritiske røstene stadige mer høylytte.

For president Hassan Rouhani og sjefforhandler og utenriksminister Javad Zarif har satset all sin politiske prestisje på at sanksjonene blir hevet og økonomien bedret. Men da det amerikanske Senatet stemte for å forlenge sanksjonene ti år til haglet kritikken mot de to iranske lederne.

– Dette er skammelig og grenser til forræderi. Vi har sagt det hele tiden at amerikanerne ikke er til å stole på, sier Hadjan, som gjenforteller hvordan motstanderne av avtalen argumenterer i hjemlandet.

John Kerry og Javad Zarif

Tonen var god mellom USAs utenriksminister John Kerry og Javad Zarif etter at atomavtalen var underskrevet i Wien i januar i år.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

For motstanderen ønske rå beholde vesten som en fiende og anklager Zarif og Rouhani for å være svake og ettergivende overfor Vesten.

Zarif og Rouhani har kommet i en vanskelig forsvarsposisjon, forklarer han.

Nobel-favoritt

I fjor var atomavtalen, og dens sjefforhandlere Javad Zarif, John Kerry og EUs utenrikssjef Federica Mogherini bland favorittene til å få Nobels fredspris, men Hadjan tror ikke avtalen ville fått dra hjelp slik årets tildeling har hjulpet Colombia-avtalen.

– Jeg tror ikke det. Det ville gjort Zarif langt mer utsatt enn nå, hans politiske motstandere ville se dette som et bevis på at han og presidenten gir etter for vestlig press.

Men fortsatt så er majoriteten av iranere positive til avtalen. De ønsker at sanksjonene heves for så bli en del av den internasjonale økonomien.

SISTE NYTT

Siste nytt