Normal

Frankrike gjør tvangsekteskap ulovlig

Fredag skriver franske myndigheter et nytt lovbrudd inn i sin straffelov. Hvert år blir minst 70.000 franske kvinner utsatt for tvangsekteskap.

Muslimsk kvinne i Frankrike

Franske myndigheter håper det nye punktet i straffeloven vil gjøre kvinner i Frankrike bedre beskyttet mot tvangsekteskap.

Foto: MEHDI FEDOUACH / Afp

Jean-Marc Ayrault

Statsminister Jean-Marc Ayrault.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Den franske statsministeren Jean-Marc Ayrault bekjentgjorde fredag at det skal skrives inn som et eget punkt i straffeloven at det er straffbart å tvinge franske jenter inn i ekteskap.

Hittil har det vært slik at hvis en sak om tvangsekteskap endte i rettssalen, måtte lovbruddet klassifiseres som kidnapping eller voldsbruk for å kunne straffes etter lovens bokstav.

Praksisen med å tvinge unge jenter inn i ekteskap er gjerne noe som skjer i familier med opphav fra Nord-Afrika eller andre afrikanske eller asiatiske land, skriver den franske avisen Le Figaro.

Gjelder mange hundre tusen

Det er vanskelig å vise til eksakte tall over hvor mange som blir utsatt for dette, men franske myndigheter anslår at minst 70.000 jenter opplever dette hvert år.

– De fleste som tar kontakt med oss er mellom 16 og 21 år gamle, opplyser Gams (Groupe pour l'abolition des mutilations sexuelles féminines), en organisasjon som kjemper mot seksuell utnyttelse og omskjæring av kvinner.

De siste to årene har unge kvinner kunnet kontakte en familiedomstol for å be om hjelp, hvis de har fryktet å bli giftet bort mot sin vilje. I slike tilfeller har dommeren kunnet nekte utreisetillatelse fra Frankrike eller gi jenta en midlertidig bopel.

Med det nye punktet i straffeloven håper franske myndigheter at lovverket er bedre rustet til å ivareta kvinnenes interesser.

Strammer inn loven på flere punkter

Najat Vallaud-Belkacem

Minister for kvinnerett, Najat Vallaud-Belkacem, sier det er på høy tid å bryte tabuene rundt vold mot kvinner.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Kvinners rettigheter i Frankrike skal styrkes på flere plan. Ansvarlig statsråd og talskvinne for regjeringen, Najat Vallaud-Belkacem, vil styrke likestillingen og sier hun vil bryte stilleheten når det gjelder vold i hjemmet.

– Det haster. Bare i løpet av de to siste årene har over 600.000 kvinner sagt at de har blitt utsatt for vold i sitt eget hjem. Hvert åttende minutt blir en kvinne voldtatt i Frankrike, det er 200 per dag, 75.000 i året. Og når bare knapt en av ti anmelder slike overgrep, sier det noe om hvilket tabu dette er, sier ministeren til avisen NiceMatin.

Hun sier at endringene som nå gjøres i den franske straffeloven er i tråd med Istanbul-konvensjonen som omtaler vold mot kvinner og vold i hjemmet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt