Hopp til innhold

Gjør god butikk på å selge falske trusselbrev fra Taliban

Afghanske dokumentfalsknere sier de tar opp mot 1000 dollar for å skrive falske trusselbrev fra Taliban som selges til flyktninger som håper på et bedre liv i Europa.

Falske trusselbrev fra Taliban

FALSKT: En person viser fram et eksempel på de falske brevene fra Taliban som flyktninger kjøper i håp om at det vil styrke asylsøknaden deres.

Foto: Allauddin Khan / Ap

De håndskrevne brevene ramser opp en rekke «forbrytelser» innehaveren skal ha begått.

Det handler gjerne om at vedkommende skal ha jobbet for afghanske sikkerhetsstyrker eller for amerikanskledede styrker, og truer med at en militærdomstol vil avgjøre straffen mot dem.

God butikk

Brevene har blitt god butikk for falsknere som tar opp mot 1000 dollar for å lage skreddersydde trusselbrev til mennesker som ønsker å starte et nytt liv i Europa.

– Av de brevene som legges fram for europeiske myndigheter, vil jeg anslå at 99 prosent av dem er falske, sier afghanske Mukhamil som hevder å ha produsert og solgt 20 slike brev.

Mukhamil sier han har lastet ned Talibans logo fra internett og skrevet brevene for hånd.

– Jeg har til nå bare hørt om én person som har fått et genuint brev fra Taliban. Resten er falske, hevder mannen.

– Ikke kjent i Norge

Og markedet for slike brev er potensielt stort. Afghanistan har en arbeidsledighet på 24 prosent, og myndighetene venter at 160.000 mennesker vil ha forlatt landet innen utgangen av året.

Men i Vesten blir de ansees som økonomiske flyktninger returnert til hjemlandet. Kun mennesker som flykter på grunn av forfølgelse og krig har en reell sjanse til å få asyl.

UDI sier de ikke er kjent med at slike brev er brukt i møte med myndighetene, men deres tyske motpart sier de kjenner til fenomenet.

– Selv om de blir brukt som bevis på at vedkommende er truet av Taliban, må hele søknaden være sammenhengende, forståelig og troverdig, sier talskvinne Susanne Eikemeier til AP.

Hazrat Gul forteller til AP at han lykkes med å få asyl i Italia for tre år siden, takket være et falskt brev.

– Men nå er det vanskeligere å bruke dem, fordi alle vet man får kjøpt dem på markedene i Afghanistan, sier Gul.

Sender ikke brev

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid sier de sjelden sender ut brev dersom de mistenker at noen samarbeider med myndighetene eller utenlandske styrker. Mujahid sier de enten tar kontakt gjennom slektninger eller i enkelte tilfeller fremsetter truslene via telefon.

– Vi sender ikke trusselbrev, det er ikke vår stil. Alle disse brevene er falske, sier Mujahid og legger til at Taliban ønsker å skape et miljø som gjør det attraktivt for unge å bli værende i landet.

En ikke navngitt tjenestemann i afghansk etterretning tilbakeviser også at opprørerne sender slike brev.

– Myndighetene bruker ikke krefter på å gå etter falsknerne. Vi konsentrerer oss heller om å hjelpe de som mottar reelle trusler.

SISTE NYTT

Siste nytt