NRK Meny
Normal

Gjerningsmennene ble trent i Libya

Mennene som skjøt og drepte 21 personer på et museum i Tunis onsdag, fikk våpentrening i Libya. Den islamske staten (IS) har sagt de står bak angrepet.

Sikkerhetsstyrker i Tunis

Myndighetene har satt ut soldater i gatene i de største byene i Tunisia etter terrorangrepet i Tunis onsdag.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

To av terroristene ble skutt og drept av tunisiske sikkerhetsstyrker etter angrepet som ble til en gisselsituasjon på Bardomuseet i hovedstaden.

Begge hadde tunisiske navn, og en talsmann for innenriksdepartementet sa torsdag at de sannsynligvis er tunisiske.

– De forlot landet på ulovlig vis i desember, og reiste til Libya. Der fikk de trene med våpen før de returnerte til Tunisia, sier Rafik Chelly, som er regjeringens sikkerhetssjef.

TUNISIA-SECURITY A still image taken from video shows tourists running for cover as armed men stand guard at Tunisia's national museum in Tunis

Turister måtte rømme Bardomuseet da gjerningsmennene stormet bygningen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

IS hevder de står bak

Torsdag dukket det opp et lydopptak som skal komme fra IS, der en ukjent person sier: «To riddere fra Den islamske staten, tungt bevæpnet med automatiske våpen og granater, gikk til angrep på Bardomuseet. Det dere har sett er bare begynnelsen.»

Ifølge nyhetsbyrået AFP har IS flere hundre tunisiske medlemmer. Myndighetene anslår at rundt 3000 tunisiere har reist til Irak, Syria og Libya for å kjempe med jihadistgrupper.

Les: – Ekstreme krefter misliker «et demokratisk Tunisia»

Chelly mener de fleste tunisierne i Libya får våpentrening i Benghazi og kystbyen Derna.

Etter angrepet opplyste statsminister Habib Essid at de fortsatt lette etter to eller tre medhjelpere. Sikkerhetsstyrker har nå pågrepet fire personer som de mener har en direkte tilknytning til angrepet, og fem personer som skal være tilknyttet en sovende terrorcelle.

Myndighetene har satt ut soldater i gatene i de største byene i Tunisia.

Gisseldrama i Tunis

VIDEO: Gisseldrama i Tunis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt