Gjensyn med skrekkabinett

Røde Khmers sjefstorturist i Kambodsja fikk i dag gjensyn med fengselet han en gang ledet. 

8000 hodeskaller tilhørende ofre for Røde Khmer.

En turist tar bilde av et monument med over 8000 hodeskaller tilhørende ofre for Røde Khmers regime.

Foto: CHOR SOKUNTHEA / SCANPIX

Kun 14 av de over 16.000 fangene som ble holdt i Tuol Sleng-fengselet, slapp levende fra oppholdet i den ombygde skolebygningen.

De drepte ble enten torturert til døde eller kjørt ut på dødsmarkene utenfor Phnom Penh, der de ble skutt eller slått til døde og dumpet i massegraver.

Mellom 1,7 og 2 millioner mennesker mistet livet under Pol Pots kommunistiske Røde Khmer-eksperiment i årene 1975 til 1979. Først nå er et rettsoppgjør på gang.

Tortursenter

Kaing Guek Eav, også kalt Duch.

Kaing Guek Eav, også kalt Duch.

Foto: CHOR SOKUNTHEA / SCANPIX

Kaing Guek Eav var sjef for Tuol Sleng-fengselet, og den tidligere læreren lot tårene renne da den FN-støttede krigsforbryterdomstolen for Kambodsja, ECCC, tok ham med tilbake.

Bygningen er i dag folkemordmuseum.

Gjensynet med små celler, torturinstrumenter og blodflekker som etter 30 år fortsatt kan ses på gulv og vegger, ble sterkt for den tidligere Røde Khmer-lederen.

På veggene stirret hundrevis av tause ofre fra store svarthvite portretter som torturistene selv tok. Verken kvinner eller menn, barn, unge eller gamle ble spart i det såkalte S-21 fengselet.

Angrende

Kaing Guek Eav har aldri benektet sin egen rolle. Han er den eneste av de fem Røde Khmer-toppene på tiltalebenken som har vist tegn til anger.

Da han ble tatt med til dødsmarkene sør for Phnom Penh i går, lot han også tårene renne og bøyde hodet i bønn ved hodeskallene som er hentet opp fra de grunne massegravene.

– Han gråt på nytt da han gikk inn på sitt gamle kontor. Det virker som om han angrer på sitt tidligere liv, fortalte en av politioffiserene som ledsaget Kaing Guek Eav som også er kjent som Duch, under besøket.

Filmet

Pressefolk og publikum ble holdt på trygg avstand under befaringen, mens et filmteam dokumenterte besøket på oppdrag fra krigsforbryterdomstolen.

Duch fortalte i detalj hvordan fengselet ble drevet under hans egen ledelse, og hvordan ofrenes historie og behandlingen de ble utsatt for ble dokumentert.

Filmopptakene skal senere benyttes i bevisførselen mot ham.

Det er også reist tiltale mot Nuon Chea som er tidligere nestleder for Røde Khmer,  tidligere utenriksminister Ieng Sary, hans kone og  tidligere sosialminister Ieng Tirith og tidligerer statsleder Khieu Samphan.

SISTE NYTT

Siste nytt