NRK Meny
Normal

Han er en av de heldige: Gjenoppbygging i gang i Gaza

GAZA (NRK): Ahmed Thatha er en av dem som bygger opp igjen huset etter krigen mellom Israel og Hamas. Ikke alle er like heldige.

Ahmed Thatha bygger hus i Gaza

Håpet for Ahmed Thatha er at huset er ferdig bygget før vinteren og kulden kommer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Thatha håper å få huset ferdig før vinteren kommer.

Han instruerer små barn i hvordan man bygger nytt hus. De har allerede støpt gulvet og betongsøyler som skal bære vegger og det de håper skal bli flere etasjer.

– Jeg vil at huset mitt skal bli sånn som før. Vi vil leve i fred, sier Thatha.

Mer sement tilgjengelig

Bydelen Shujayya var en av de hardeste rammede under krigen mellom Hamas og Israel i 2014. Store deler av bydelen ble lagt i grus. Men nå går gjenoppbyggingen for fullt, med penger fra Qatar.

På hvert gatehjørne er enten arbeidere eller huseiere i ferd med å bygge opp igjen det som ble ødelagt. Men det har tatt lang tid og de vet at arbeidet kan stanse opp igjen dersom de ikke får inn sement fra Israel.

Ødeleggelser i Gaza
Foto: Juliane Kravik / NRK

Vinteren kommer

– Det avhenger av prosedyrene. Vi har fortsatt noen vanskeligheter med kommunen og boligdepartementet. En dag får vi penger, andre ganger ikke. Noen ganger er det sement, andre ganger er det ikke, sier Thatha.

Han er likevel en av de heldige.

Andre må se langt etter både penger og sement. I underkant av 10.000 hus ble totalødelagt under fjorårets krig. Av dem er rundt 1000 under oppbygging.

Mange går vinteren i møte under tøffe levekår.

Mange uten bolig

– I samarbeid med boligdepartementet har vi satt opp en prioriteringsliste. Først kommer for eksempel enslige kvinnelig forsørger og familier med lav inntekt, forklarer Basil Nasser, lederen for FNs utviklingsprogram, UNDP.

Det tok lang tid før gjenoppbyggingen begynte.

I begynnelsen var det særlig fordi Israel gjorde sementimport vanskelig. Siden i sommer har sement vært mer tilgjengelig. Nå er det mer politiske spørsmål som gjør det vanskelig, i første omgang splittelsen mellom Hamas og de palestinske myndighetene på Vestbredden. Og penger.

Ahmed Thatha bygger hus i Gaza

Tilgangen på sement og byggemateriale er varierende for Ahmed Thatha og andre som vil bygge opp igjen hjemmene sine.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Pengemangel

– Vi merker nå at det er givertrøtthet. Givere har bidratt med midler tre-fire ganger nå. De trenger noen garantier fra palestinere og israelere om at det ikke blir flere kriger, sier Nasser.

Og siden gjenoppbyggingen kom sent i gang, har mye penger måttet brukes til midlertidig støtte til husleie for dem som fikk husene sine ødelagt.

På den norskstøttede giverlandskonferansen i Kairo ble det lovet over 5 milliarder dollar. Av de er om lag 35 prosent kommet inn.

Det er i rute for hva som var ventet, sies til NRK fra diplomatisk hold.

Men det er dårlig trøst for de mange som fortsatt er husløse halvannet år etter krigen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt