Elfenbenskysten gjennopptar kakao-eksporten

Elfenbenskysten har tatt opp igjen eksporten av kakaobønner etter at utførselen har vært stanset i tre måneder på grunn av den politiske krisen og urolighetene i landet.

Kakaobønner i Elfenbenskysten

Bilde fra 18. januar i år der arbeidere laster kakaobønner i havnebyen Abidjan. Bare seks dager senere beordret nåværende president Alassane Ouattara å stoppe eksporten av kakao og kaffe.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters forteller at han så arbeidere som fraktet kakaobønner om bord i et frakteskip fra selskapet Bollore Africa logistics.

10.000 tonn på vei ut

– Dette er det første skipet, det la til kai her 7. mai og i dag tidlig started vi å laste det , sier Kwame Kwassi i Ballore Africa.

– Vi har 1.796 tonn om bord nå, og så kommer det en annen båt om noen dager for å hente 9.000 tonn med kakaobønner, sier Kwame Kwassi.

Nær en halv million tonn med kakaobønner har bli holdt tilbake i det vest-afrikanske landets havnebyer på grunn av konflikten i landet som har vart i over fire måneder.

Mindre vold

Etter at daværende president Laurent Gbagbo ble arrestert i april har volden og urolighetene lettet noe.

SE VIDEO: Her blir Gbagbo pågrepet

På fredag ble Alassane Ouattara tatt i ed som Elfenbenskystens president, fem måneder etter at han vant det omstridte valget i landet.

Etter valget i november ble Ouattara og Gbagbo raskt uenige om hvem som hadde vunnet. Striden førte til en væpnet konflikt som kostet flere tusen mennesker livet.

Sist uke løste kakao-eksportørene en disputt med den nye regjeringen om hvordan eksportutgiftene skulle betales. Dette banet veien for en løsning på eksport-stoppen.

Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner som brukes i sjokoladeproduksjon. Kakaobønner er landets viktigste eksportvare.

SISTE NYTT

Siste nytt