Elfenbenskysten gjennopptar kakao-eksporten

Elfenbenskysten har tatt opp igjen eksporten av kakaobønner etter at utførselen har vært stanset i tre måneder på grunn av den politiske krisen og urolighetene i landet.

Kakaobønner i Elfenbenskysten

Bilde fra 18. januar i år der arbeidere laster kakaobønner i havnebyen Abidjan. Bare seks dager senere beordret nåværende president Alassane Ouattara å stoppe eksporten av kakao og kaffe.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters forteller at han så arbeidere som fraktet kakaobønner om bord i et frakteskip fra selskapet Bollore Africa logistics.

10.000 tonn på vei ut

– Dette er det første skipet, det la til kai her 7. mai og i dag tidlig started vi å laste det , sier Kwame Kwassi i Ballore Africa.

– Vi har 1.796 tonn om bord nå, og så kommer det en annen båt om noen dager for å hente 9.000 tonn med kakaobønner, sier Kwame Kwassi.

Nær en halv million tonn med kakaobønner har bli holdt tilbake i det vest-afrikanske landets havnebyer på grunn av konflikten i landet som har vart i over fire måneder.

Mindre vold

Etter at daværende president Laurent Gbagbo ble arrestert i april har volden og urolighetene lettet noe.

SE VIDEO: Her blir Gbagbo pågrepet

På fredag ble Alassane Ouattara tatt i ed som Elfenbenskystens president, fem måneder etter at han vant det omstridte valget i landet.

Etter valget i november ble Ouattara og Gbagbo raskt uenige om hvem som hadde vunnet. Striden førte til en væpnet konflikt som kostet flere tusen mennesker livet.

Sist uke løste kakao-eksportørene en disputt med den nye regjeringen om hvordan eksportutgiftene skulle betales. Dette banet veien for en løsning på eksport-stoppen.

Elfenbenskysten er verdens største produsent av kakaobønner som brukes i sjokoladeproduksjon. Kakaobønner er landets viktigste eksportvare.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.