Hopp til innhold

Gjennombrudd i Brexit-forhandlingene i natt

BRUSSEL/OSLO (NRK): I hele natt har EU og Storbritannia forhandlet om Brexit. Nå er de enige om rammene for avtalen om britenes utmelding fra EU, bekrefter EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker.

Trolig gjennombrudd i Brexit-forhandlingene i natt

EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker kom med en kunngjøring fredag morgen. EU og Storbritannia forhandlet hele natten i forkant.

En svært fornøyd britisk statsminister, Theresa May, og EU-kommisjons leder Jean-Claude Juncker holdt felles pressekonferanse i Brussel fredag morgen.

Partene skal være enige på to viktige områder:

  • Det gjelder EU-borgeres rettigheter i Storbritannia, og britiske borgeres rettigheter i EU-landene.
  • Det andre er status for grensen mellom Irland som er et EU-land, og Nord-Irland som er en del av Storbritannia.

Det var strid rundt det siste punktet som gjorde at forhandlingene strandet tidligere denne uken.

Samme rettigheter som før

I Storbritannia bor det tre millioner borgere fra EU-land. Jean-Claude Juncker la vekt på at disse borgerne har levd i stor usikkerhet etter folkeavstemningen om Brexit i fjor.

May og Juncker la begge vekt på at rettighetene vil være de samme i framtida som i dag. Det gjelder også for britiske borgere som har bosatt seg i de 27 EU-landene.

«Myk» grense

Tidligere samtaler denne uka har strandet på spørsmål rundt grensen mellom Irland og Nord-Irland som er den eneste landgrensen mellom EU og Storbritannia.

En svært fornøyd statsminister May sier det blir en «myk» grense, ikke «hard», som mange i Irland og Nord-Irland har fryktet.

demo mot lukket grense Irland-Nord Irland

Demonstranter i Belfast i Nord-Irland protesterer mot planene om å etablere en lukket grense mellom Irland som forblir i EU, og Nord-Irland som føler Storbritannia ut av EU.

Foto: Paul Faith / AFP

Irland har krevd en skriftlig garanti for at grensen til naboen i nord skal bli like åpen etter brexit som den er i dag.

Mange frykter at en gjeninnføring av tollposter og grensekontroll vil true den skjøre freden.

Strid om grense

Men Irlands krav om åpen grense er som å kaste en brannfakkel mot de nordirske unionistene i Det demokratiske unionistpartiet (DUP). Partiet er støtteparti for regjeringen til Theresa May.

– Vi har vært veldig tydelige. Nord-Irland må forlate EU på de samme vilkårene som resten av Storbritannia. Vi kan ikke akseptere en løsning som vil skape økonomiske og politiske skillelinjer mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, sa leder Arlene Foster i DUP tidligere denne uka.

Grensen mellom Nord-Irland og Irland er om lag 500 kilometer lang, og det er rundt 300 grenseoverganger. Folk kan fritt bevege seg fram og tilbake ver grensen.

Arlene Foster

Leder for Det demokratiske unionistpartiet DUP i Nord-Irland, Arlene Foster, krever at EU må gi samme vilkår til Nord-Irland som til resten av Storbritannia.

Foto: Paul Faith / AFP

Klart for fase to

EU stilte krav om at det måtte gjøres «tilstrekkelige framskritt» i forhandlingene om rammene for selve skilsmissen, før det kunne bli aktuelt å gå videre til fase to av forhandlingene. Neste fase vil omfatte diskusjoner om overgangsordninger og framtidig handel.

EU hadde gitt Theresa May frist til søndag med å vende tilbake til Brussel med en akseptabel avtale som kunne sette sluttstrek for fase

Samtalene mellom EU og Storbritannia brøt sammen mandag denne uka. Da Theresa May møtte EU-president Donald Tusk tidligere i uka, var han opptatt av at tiden er i ferd med å renne ut.

– Tidsmarginene for en Brexit-avtale begynner å bli veldig små nå, men det er fremdeles mulig å få til en avtale, sa Tusk etter møtet på mandag.

Skal godkjennes neste uke

Rammen som ble forhandlet fram i dag skal godkjennes på et toppmøte i EU 15. og 16. desember.

– Kommisjonen har formelt besluttet å anbefale til toppmøtet at det nå er gjort tilstrekkelige framskritt i forhandlingene, sa Jean-Claude Juncker på pressekonferansen da avtalen var klar fredag morgen.

– Beslutningen om tilstrekkelige framskritt vil være i de 27 medlemslandenes hender, la Junker til.

SISTE NYTT

Siste nytt