Fredsavtale i Nepal i natt

Nepals flerparti-regjering inngikk i natt en avtale om å dele makten med geriljaen fram til valgene. 

Demonstranter i Kathmandu
Foto: STR / REUTERS

I tillegg til å slippe representanter for maoist-geriljaen inn i regjeringen, har geriljaen gått med på å overlevere våpnene sine til FN.

Nattens avtale gir håp om en varig fredsløsning for det borgerkrigsherjede landet.

Vanskelige forhandlinger

Fredsforhandlingene har pågått i et halvt år, etter at kongen måtte gi fra seg makten og gjeninnføre flertallsstyre. Regjeringen, som er sammensatt av partiene i landets nasjonalforsamling, tok opp forhandlingene etter at partene ble enige om en våpenhvileavtale.

 

Nepalsk demokrati-aktivist feirer kongens fall i april 06
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

 

Det største problemet har vært å få geriljaen til å gå med på avvæpning. Men etter en to døgn lang intens forhandlingsinnspurt mellom statsminister Girija Prasad Koirala og geriljaleder Prachanda, som nå for første gang viser seg offentlig, var avtalen klar.

Det er enighet om at FN-representanter skal overvåke avvæpningen og ha ansvar for våpnene.

Ny grunnlov

Avtalen innebærer ellers en tidsplan for inngåelsen av en endelig, detaljert fredsavtale, skriving av en helt ny grunnlov og etableringen av en midlertidig nasjonalforsamling der også geriljaen får plasser.

En midlertidig regjering med geriljadeltakelse settes ned før 1. desember. Geriljasoldatene må inntil videre holde seg i 28 leirer.

Kongen kommer til å bli et symbolsk statsoverhode uten reell makt. Å bli kvitt kongedømmet har vært geriljaens hovedmål siden opprøret startet for ti år siden.

Turist-avhengig

Nå er håpet at geriljaen vil holde seg til avtalen som er inngått. Etter at våpenhvilen kom i stand, er det jevnlig meldt om en rekke brudd - som bortføringer, mishandling og voldsutøvelse.

Turistindustrien i det fattige Nepal har lidd sterkt under konflikten. Nå håper myndighetene at strømmen av fjellklatrere og turister på jakt etter naturopplevelser igjen vil ta seg opp.

 

Statsminister Girija Prasad Koirala
Foto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt