Hopp til innhold

Har sikret seg DNA-spor som knytter mennene til gjengvoldtekten

I dag ble fem av de seks mennene i den brutale gjengvoldtekten og mishandlingen av en 23 år gammel kvinne i India tiltalt for voldtekt og drap.

Demonstrasjoner utenfor rettslokalet i India

Utenfor rettslokalet i New Delhi hadde mange indiske advokater møtt opp for å vise sin vrede mot de fem tiltalte.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

Saken vil, ifølge avisen Times of India, bli overført til en hurtigdomstol der den vil bli ført på en «dag-til-dag»-basis.

Avisen skriver også at det er funnet DNA-spor av alle de tiltalte som knytter dem til ugjerningen som har rystet hele India.

Siktet

I dag tiltalte aktor de fem for voldtekt, bortføring og drap. Kvinnen, som studerte fysioterapi, døde sist lørdag på et sykehus i Singapore dit hun ble brakt i et forsøk på å redde livet hennes. Bevismaterialet utgjør i alt rundt 1.000 sider skriftlige rapporter og vil bli ført bak lukkede dører førstkommende lørdag.

Ingen av de siktede møtte i retten.

I går ble det blitt kjent at ingen advokater frivillig ønsker å forsvare de tiltalte i saken som har blåst liv i debatten rundt kvinner rettigheter i verdens største demokrati.

– Det er viktig at vi nå tar problemene knyttet til vold mot kvinner og barn på alvor, sier Indias høyesterettsjustitiarius Altamas Kabir, etter at han åpnet for at saken kunne føres for en hurtigdomstol. Han har samtidig advart mot å la det offentlige raseriet styre rettsprosessen.

Medieinteresse

Voldtekt registreres hver 18. time i hovedstaden New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall. Det som registreres, er trolig bare en del av tilfellene.

Doktorgradsstipendiat Elida Jacobsen ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) peker på flere årsaker til at denne saken har utløst så sterke reaksjoner.

– Det var en veldig brutal voldtekt. Måten det skjedde på, og at mediene engasjerte seg, har nok vært avgjørende, sier Jacobsen til NTB.

Demonstrasjoner i India mot vold mot kvinner

Også i dag har mange studenter demonstrert i Hyderabad mot vold mot kvinner.

Foto: NOAH SEELAM / Afp

Generelt er voldtekt også i India forbundet med skam og vanskelig å ta opp fra familienes side. Når mediene tar opp en sak, er det lettere, understreker Jacobsen. Hun peker også på at sivilsamfunnet og den voksende middelklassen engasjerer seg mer.

Jacobsen tror saken som nå får så stor oppmerksomhet, også vil sette varige spor.

– Vi ser at saken vil føre til lovendringer og skape fortgang i behandlingen av voldtektssaker, sier hun.

Dødsdom

I tillegg til de fem som stort sett er slumbeboere i New Delhi, er det en sjette anklaget som skal være bare 17 år og regnes som mindreårig. Politiet venter svar på medisinske prøver som skal gi definitivt svar på hans alder.

Indias innenriksminister Sushilkumar Shinde har sagt at hvis de fem finnes skyldig, vil de få dødsdom. Gjengvoldtekten og mishandlingen er blitt møtt med et krav om at de fem skal henges.

Protester har herjet i New Delhi og andre indiske byer siden overgrepet skjedde 16. desember.

SISTE NYTT

Siste nytt