Jente tatt av tsunamien – tilbake etter ti år

– Gud har gitt oss et mirakel, sier moren som mistet en fireåring og fikk hjem en fjorten år gammel jente.

Overlevende etter tsunamien i Aceh

Mor og datter er endelig gjenforent i Meulaboh etter ti år.

Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / Afp

Ti år etter at familien gav opp håpet om å finne datteren i live, er jenta tilbake.

– Hjertet mitt slo så hardt da jeg så henne. Jeg omfavnet henne, og hun omfavnet meg som om det var helt naturlig for henne, sier moren, Jamaliah. Som mange indonesiere bruker hun kun ett navn.

Fire år gammel ble Raudhatul Jannah brått vasket bort fra hjemmet av enorme vannmasser. Kraften i monsterbølgene var ufattelig stor. Jentas, og de fleste andres hjem ble knust til pinneved. Noen ble kastet opp i toppen på trær lenger inn på land. Andre forsvant for alltid.

Ett av to barn er gjenforent med foreldrene etter tsunamien i 2004

Moren til den hjemkomne datteren viser bilde av jenta og broren hennes like før de ble tatt av tsunamien i 2004.

Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / Afp

Massegraver

Tsunamien som slo inn over den indonesiske provinsen Aceh i romjulen 2004 tok livet av 170 000 mennesker. De døde ble kjørt bort med gravemaskiner og lagt i massegraver. Epidemier måtte unngås og det var ingen tid til identifisering.

Overlevende kunne umulig vite om savnede familiemedlemmer var døde eller midlertidig borte, og hvor de eventuelt hadde havnet.

De vandret fra sted til sted, mil etter mil, i håp om å finne sine kjære. Foreldrene til Raudhatul Jannah måtte gi opp. De fant verken henne eller den sju år gamle sønnen.

Funnet på en fjern øy

Så skjedde det utrolige. I juni så en av deres andre sønner en jente i en landsby. Hun lignet veldig på søsteren. Var det mulig? Han forhørte seg og fikk vite at hun hadde blitt vasket bort fra Aceh i tsunamien og ble funnet på en fjern øy sørvest for provinsen.

En fisker hadde tatt hånd om jenta. Han hadde reist til sin mor på fastlandet og bedt henne oppdra fireåringen. Der fikk hun navnet Wenni.

Gledestårer

Jente gjenforent med foreldre ti år etter tsunamien i Aceh

Moren hadde gitt opp håpet på å finne datteren i live.

Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / Afp

Jentas foreldre dro til landsbyen tretten mil sør for sitt hjemsted, for å se om det utrolige virkelig var sant. Endelig ble de gjenforent med sin forsvunne datter. Gledestårene flommet nedover morens kinn.

– Mannen min og jeg er veldig glade, sier Jamaliah til AFP.

Ifølge moren finnes det også håp om å finne den sju år gamle sønnen som forsvant i bølgene samtidig med søsteren. Også han skal ha havnet langt av sted, på samme øy som søsteren. Så langt er han ikke funnet.

– Det eneste jeg husker er at jeg pratet med broren min som fløt på en planke. Folk kom for å hjelpe. Det neste som skjedde var at jeg var på land og han var på planken, forteller Raudhatul Jannah, ifølge The Guardian.

Jannah reiste i går til hjembyen for å være sammen med foreldrene.

– Takknemlig

I 2004 ble landsbyene langs kysten jevnet med jorden av tsunamien. Kun moskeer i betong ble stående igjen som monumenter etter de utrolige ødeleggelsene vest på øya Sumatra. Mange mente at det var et tegn på at de fortjente straff fra Gud. Hvorfor skulle de ellers bli påført en så ufattelig tragedie?

For denne ene familien tenkes det annerledes i dag.

– Jeg er så takknemlig for at Gud har ført oss sammen etter at vi har borte fra hverandre i ti år, sier Jamaliah.

Tsunami i Indonesia

Tsunamien i 2004 utslettet landsbyer langs vestkysten av Aceh.

Foto: KRIS HADIYANTO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.