NRK Meny
Normal

Gjenforenes etter over 40 år

Kambodsjas svar på «Tore på Sporet» har gjort landets mørkeste historie til TV-underholdning. Flere hundre har søkt om hjelp til å finne familien de mistet under Røde Khmers styre.

Sam Somaly gjenforenes med søskenbarn

MØTES IGJEN: Sam Somaly holder rundt fetteren etter å ha møtt ham igjen for første gang på over 40 år.

Foto: Heng Sinith / Ap

TV-programmet heter «Det er ikke en drøm» og har gitt nytt håp til kambodsjanske familier som ble revet fra hverandre av kommunistiske Røde Khmers styre.

Ved å sende inn en videosøknad kan personer bli valgt ut og få hjelp til å finne slektninger de ikke har møtt på over 40 år, skriver Ap.

Mistet kontakt med tre søsken

En av dem som har fått muligheten er Sam Somaly. Hun var ni år gammel da Røde Khmer tok kontrollen over Kambodsjas hovedstad Phnom Penh i 1975.

Foreldrene og en bror døde, men skjebnen til tre av søsknene har vært et mysterium siden den gang.

Gjennom «Det er ikke en drøm» håper hun å få flere svar om familien.

Sam Somaly og slektningene

STOR FAMILIE: Gjennom programmet «Det er ikke en drøm» har Sam Somaly fått treffe igjen tanter, onkler og søskenbarn.

Foto: Heng Sinith / Ap

– Det føles som jeg lever helt alene, midt på havet, sier Somaly i en video som ble vist i programmet, hvor hun oppfordrer slektninger til å ta kontakt.

Programmet har eksistert siden 2010 og siden den gang har 48 gjenforeninger vært gjennomført foran TV-publikummet. Over 1000 personer har søkt om å få hjelp.

Vanskelig letearbeid

Da Røde Khmer tok kontrollen i Kambodsja ble blant annet religion og privat eiendom forbudt. Familiebånd ble sett som en trussel mot staten. Bilder og dokumentasjon er ødelagt, mange fikk nye navn av regimet og flere var så unge at de ikke husker familien de ble revet bort fra.

Å gjenforene familier så lenge etterpå er dermed en kjempejobb for produsent Prak Sokhayouk og staben på 12. Ikke finnes det et statlig organ som arbeider med gjenforening heller.

– Mange har allerede gitt opp håpet om å finne sine kjære, men de ser programmet og tenker at det er deres siste sjanse, sier Sokhayouk.

Fant søskenbarn

Sam Somaly på kambodsjansk TV

TÅREVÅTT: Møtet med familien ble sterkt for Sam Somaly. Selv om hun ikke ble gjenforent med søsknene, fikk hun møte over 15 slektninger.

Foto: Heng Sinith / Ap

For Somaly var det en flere måneder lang venteprosess før hun ble invitert i TV-studio for å få svar på hvordan letingen etter søsknene hadde gått.

15 slektninger var funnet, men ingen av dem var søsknene hennes.Et bittersøtt øyeblikk fanget av TV-kameraene. Tårene triller og klemmer utveksles.

Siden har Somaly også vært på besøk til flere av søskenbarna og møtt igjen tanter og onkler.

Men hun har ikke gitt opp håpet om å finne søsknene igjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt