Gisseldramaet over

Gisseldramaet i Afghanistan er over. Taliban har satt fri de siste sju bortførte sørkoreanerne.

De siste sørkoreanske gislene i Afghanistan slapp fri i dag

De siste sørkoreanske gislene i Afghanistan slapp fri i dag.

Foto: Musadeq Sadeq / AP

– De frigitte hviler ut, og de kommer snart til å reise fra Afghanistan, opplyser Sør-Koreas ambassade i Kabul.

Alle sju er nå brakt i sikkerhet, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC).

Forhandlinger

Det var til sammen 23 sørkoreanerne fra en kristen kirkegruppe som ble bortført i Ghazni-provinsen 19. juli.

42 dager senere har endelig Taliban-folk og sørkoreanske tjenestemenn forhandlet seg til en løsning. Gislene har vært holdt i byen Ghazni, 140 kilometer sør for den afghanske hovedstaden Kabul. Nå er alle de overlevende tilbake i frihet.

To av gislene ble drept og to kvinner er tidligere satt fri, mens de siste tolv slapp fri i dag.

Får kritikk

Taliban lot sørkoreanerne gå etter at regjeringen i Seoul lovet å trekke ut sine 200 soldater fra Afghanistan innen året er omme.

Sør-Korea har lenge planlagt å trekke ut soldatene, og derfor kan kan de ikke beskyldes for å gi etter for gisseltakerne. Men regjeringen har derimot fått kritikk for å ha lovet Taliban å stanse den misjonsvirksomheten som sørkoreanske kristne driver i Afghanistan.

- Gamblet med livet

Avisen Korea Times mener på sin side at frigivelsen av de fleste av gislene er en «betydelig diplomatisk seier» for Seoul-regjeringen. Mange sørkoreanere synes derimot at de kristne gislenes kirkeledere har et stort ansvar for at de 23 ble tatt til fange.

– Det er utrolig at kirkesamfunnet deres kunne være så uansvarlig. De 23 burde aldri fått reise til dette farlige landet, sa faren til ett av de to drepte gislene torsdag.

USA har ønsket frigivelsene velkommen. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet vil ikke kommentere om avtalen mellom Sør-Korea og Taliban kan føre til flere gisseltakinger i Afghanistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt