NRK Meny
Normal

Gisseldrama i Sydney: Her løper gislene ut i panikk

Et ukjent antall mennesker holdes som gisler av minst én gjerningsmann inne i en kafé i sentrum av Sydney. Fem personer har klart å komme seg ut, og en TV-kanal hevder at gjerningsmannen også har plassert fire bomber rundt omkring i Sydney.

Tre menn løper ut av kafeen som er åstedet for en gisselaksjon i Sydney mandag.

Saken oppdateres.

Like før klokken 06.00 norsk tid kom tre gisler løpende ut fra kafeen – nesten seks timer etter at gisselaksjonen begynte. TV-bilder fra den australske kanalen Channel 7 viser at tre mennesker, inkludert en person som hadde på seg et forkle fra kafeen, sprang ut mens bevæpnet politi kom mot dem.

Rundt klokken 07.00 norsk tid kom to gisler til slutt av kafeen. Begge to var kvinner som hadde på seg forkle, som tyder på at de er ansatte ved kafeen.

Politiet sier under en pressekonferanse klokken 10.30 norsk tid at de ikke kan si noe om gislene ble sluppet fri eller om de rømte. Det er ifølge politiet ingen skadde inne i kafeen.

Skal ha fire bomber

Vitner forteller at dramaet startet like før klokka 10 om morgenen lokal tid da mannen gikk inn i kafeen med tunge vesker. En kvinne som prøvde å komme inn like etter at mennene gikk inn sier at døra var sperret og at hun så noen ta et våpen opp av en blå bag.

Hundrevis av tungt bevæpnede politifolk er sendt inn i området rundt det travle forretningsstrøket Martin Place i Sydney, som ligger et steinkast unna operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales. I tillegg har sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer i området.

Under en av pressekonferansene mandag uttalte politiet også at de håper å kunne løse situasjonen på en fredlig måte, men at det kan ta tid, skriver ABC News.

Artikkelen fortsetter under videoen

Flere gisler har rømt

To gisler til, to ansatte ved kafeen, kom seg ut rundt klokken 07.00 norsk tid.

Channel 9 melder at et av gislene som kom seg ut, en mann, er lagt inn på sykehus i Sydney.

Laster Twitter-innhold

TV-kanalen Channel Ten sier de har snakket med to av gislene som kom seg ut av kafeen. De hevder at gjerningsmannen har sagt at han har plassert fire bomber i Sydney.

– De sier det er fire bomber - to inne i kafeen og to andre steder i Sydney, skriver kanalen på Twitter.

Politiet sier de nå undersøker disse påstandene, men visepolitisjef Catherine Burn sier ifølge Reuters at folk bare kan fortsette med sine daglige gjøremål som normalt.

Laster Twitter-innhold

Nordmann i Sydney: – Folk er stressa

Andreas Winbladh fra Tønsberg er på ferie i Sydney med venner. Winbladh sier han befinner seg ved området der gisselaksjonen pågår.

– Jeg står 150-200 meter unna kafeen der folk blir holdt som gisler. Her jeg står er det egentlig bare pressefolk, og rundt ti vanlige personer. I tillegg er det masse politi i gatene, sier Winbladh til NRK.

– Folk er stresset, og det er mye Securitas-vakter i området. Man hører sirener hele tiden, og inne på hotellene er det mange vakter. Det er umulig å få tak i taxi. Folk går og snakker i mobilen hele tiden.

Artikkelen fortsetter under videoen

Gisselaksjon i Sydney

Se dramaet direkte fra Sydney.

Han forteller at de ikke har vært så mye ute i gatene på grunn av det som har skjedd. Han og vennene skulle til en dyrehage i stad, men kom seg ikke dit, fordi store deler av sentrum er sperret av.

– Vi prøvde å få tak i taxi, det var kjempevanskelig. Vi hadde flaks som kom oss ned hit. Vi prøvde å stoppe flere taxier, og de bare kjører videre, fordi de ikke vil ha folk i bilen, sier han.

– Jeg har forstått det slik at kollektivtrafikken går som normalt, men jeg så på TV at det er noen steder den ikke stopper.

Mindre enn 30 gisler

Politiet i Sydney sier til nyhetsbyrået AFP at det dreier seg om én gisseltaker.

– Jeg kan bekrefte at én bevæpnet mann har tatt en rekke mennesker som gisler i Sydney, sier politiet til AFP mandag.

Under en pressekonferanse bekreftet politisjefen i New South Wales, Andrew Scipione, disse opplysningene.

Det har blitt meldt at så mange som 50 mennesker kan være holdt som gisler inne i kafeen Lindt Chocolat Cafe; 30 til 40 kunder og rundt ti ansatte.

Australia Gisseaksjon

Store deler av Sydney er mandag lammet av den største politioperasjonen noensinne.

Foto: Rob Griffith / Ap

Politiet vil ikke si hvor mange som holdes fanget, men sier at det ikke er så mange som 30.

Det siste som rapporters i australske medier er at rundt 15 personer holdes som gisler inne i kafeen.

Ingen meldinger om rammede nordmenn

Utenriksdepartementet sier til NRK at de ikke har fått meldinger om nordmenn som er involvert i gisselaksjonen.

Heller ikke den norske ambassaden Australia har fått bekymringsmeldinger om nordmenn.

– Vi har vært i kontakt med det vi har av apparat i Sydney, som er det honorære konsulatet. Vi har snakket med ANSA i Australia, som er studentenes organisasjon, og Sjømannskirken. Gjennom de kanalene har vi ikke fått informasjon om at norske borgere er involvert i denne saken, sier Kaja Glomm, ambassadesekretær ved den norske ambassaden i Australia, til NRK.

– Jeg kan ikke spekulere i om det er norske borgere involvert, men foreløpig har vi ikke fått informasjon som tyder på det.

Glomm oppfordrer norske borgere i Sydney til å følge politiets råd, som er å komme tilbake i Sydney, etter at store deler har vært evakuert. Det er fortsatt en del av byen som er stengt, i og med at denne situasjonen pågår fortsatt.

– Hvis man får beskjed om at norske borgere er involvert, bør man ringe UDs operasjonssentral i Norge. Alternativt, om man befinner seg i Australia, kan man ringe australske myndigheters hotline, sier Glomm.

– Krever IS-flagg

Politiet i Sydney bekrefter også at de er i kontakt med gisseltakeren men ønsker ikke å kommentere hva han sier til forhandlerne.

Gisseltakeren har foreløpig ikke kommet med noen krav, men en australsk journalist sier han har snakket med et av gislene inne i kafeen. Han sier at gisseltakeren angivelig skal ha ytret et ønske om å snakke med Australias statsminister Tony Abbott. Det har også kommet rapporter om at gisseltakeren har på seg såkalt sprengstoffbelte, men dette er ikke bekreftet, sier NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar.

Samtidig melder CNN at gisseltakeren krever to ting: Et IS-flagg og en telefonsamtale med nettopp Abbott.

Laster Twitter-innhold

Ikke bekreftet terrorangrep

– Vi vet foreløpig ikke hvilke motiver han har og heller ikke hvilke våpen han er utstyrt med, sier Svaar mandag morgen.

TV-dekning i området viser folk i kafeen som står med hendene presset mot vinduet. Et svart og hvitt flagg som ligner på det som Den islamske stat (IS) bruker, er også synlig i vinduet.

Artikkelen fortsetter under bildet

AUSTRALIA gisselaksjon

Det pågår en stor politiaksjon i sentrum av Sydney der flere titalls personer er tatt som gisler. Gislene ble tvunget til å holde opp et islamistisk flagg mot vinduet på kafeen hvor de blir holdt, som dette bildet fra Channel 7 viser.

Foto: CHANNEL SEVEN / Afp

Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til IS.

– Det er klart at dette flagget gjør at politiet i Australia frykter at dette dreier seg om en islamistisk terroraksjon, sier Svaar.

Under mandagens pressekonferanse sa Politisjef Scipione at de ikke kjenner til gjerningsmannens motiver.

– Vi har ennå ikke bekreftet at dette er et terrorangrep, sa Scipione.

Stor evakuering

Hundrevis av tungt bevæpnede politifolk er sendt inn i området rundt det travle forretningsstrøket Martin Place i Sydney, som ligger et steinkast unna operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales. I tillegg har sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer i området.

Politiet selv opplyser på Twitter at det pågår en politioperasjon på Martin Place, og ber folk unngå området. Buss og tog i området er stanset.

Alle bygninger i området er enten evakuert eller avstengt slik at ingen kan gå ut eller komme inn. Tusenvis av mennesker har måttet forlate det travle forretningsstrøket.

Blant dem som måtte evakuere, var hele staben til Australias største TV-kanal, Channel 7, som har lokalene sine 50 meter fra kafeen, og som var vitne til dramaet idet det startet, før de ble jaget ut av politiet.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under bildet

Australia gisselaksjon

Hele forretningsstrøket ble evakuert av politiet.

Foto: Rob Griffith / Ap

Operahuset evakuert

Kort etter at politioperasjonen ble innledet mandag formiddag, ble operahuset like i nærheten evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig pakke, ifølge australske TV-kanaler.

– Politiet vil naturligvis ikke si for mye om situasjonen på dette tidspunktet og vil heller ikke si om funnet av denne pakken er knyttet til gisselaksjonen. De bekrefter bare at det har vært en «episode» i operaen, sier NRKs korrespondent.

Statsminister Tony Abbott har sendt ut en erklæring der han sier at den nasjonale sikkerhetskomiteen er sammenkalt. Han beroliger australierne og sier at sikkerhetsstyrkene er i stand til å håndtere situasjonen.

Laster kart, vennligst vent...

Det travle forretningsstrøket ligger i sentrum av Sydney. Flere tusener er evakuert fra området.

Frykter terror

Australia har fryktet en terroraksjon av dette slaget. Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot IS.

– Det er bare noen måneder siden Australia sendte 600 soldater til å kjempe mot IS, i tillegg har de vedtatt nye lover som skal gjøre det vanskeligere for fremmedkrigere med australsk pass å dra til Syria og Irak for å kjempe i kampene, sier Svaar.

Minst 20 av dem som har reist til Syria og Irak, skal ha vendt hjem igjen, og politiet frykter at noen av dem kan være farlige etter å ha fått opplæring i IS og reell kamperfaring.

Tidligere i høst gjennomførte australske sikkerhetsstyrker også en større antiterroraksjon som følge av mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem på åpen gate.

Australias nasjonale råd av imamer fordømmer mandag gisselaksjonen og kaller den en kriminell hendelse. I kunngjøringen som er sendt ut sammen med den australske stormuftien, heter det at slike aksjoner fordømmes fullstendig i islam.

Stormuftien og rådet lover sin fulle støtte og solidaritet med ofrene og deres familier, og de gjør det klart at deres ambisjon er et fredelig løsning på hendelsen.

Videobilder fra gisseldramaet i Sydney viser voksne og barn som blir evakuert fra området der gisselaksjonen pågår.

Her evakueres voksne og barn fra området rundt kafeen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt