Hopp til innhold

Gisselaksjonen ved In Amenas avsluttet

Gisselaksjonen i In Amenas er avsluttet. Det opplyser det norske utenriksdepartementet lørdag ettermiddag.

Figitte gisler i In Amenas

Dette bildet fra en politistasjon i In Amenas viser en buss som angivelig frakter frigitte gisler.

Foto: STR / Afp

Så langt melder utenriksdepartementet kun at de har fått bekreftet at den militære aksjonen er over.

Utenriksdepartementet opplyser at det vil bli holdt en pressekonferanse med statsministeren og utenriksministeren i kveld, men tidspunktet er ikke klart.

– Gisler og gisseltakere drept

Tidligere i ettermiddag meldte flere kilder at flere gisseltakere og gisler skal ha blitt drept da algeriske styrker gikk til angrep mot gassanlegget i In Amenas lørdag.

Den algeriske avisa El Watan siterer det avisa kaller «offisielle kilder» på at gisler skal ha blitt drept av terrorister, og at algeriske spesialstyrker deretter har skutt og drept gisseltagerne.

Også nyhetsbyrået Ap skriver at den algeriske hæren hadde lansert sitt siste angrep mot gisseltagerne. Meldingen ble bekreftet av AFP, og en sikkerhetskilde sa til nyhetsbyrået at angrepet skjedde i formiddag.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået APS skal elleve gisseltagere ha blitt drept i aksjonen. I tillegg skal syv gisler ha blitt drept i angrepet, melder Reuters, som videreformidler opplysningene fra APS. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet.

Videograb fra området rundt gassanlegget In Amenas

Algerisk presse slapp lørdag inn på området rundt gassanlegget i In Amenas etter at militæraksjonen ble avsluttet.

Foto: ENNAHAR TV

Internasjonale nyhetsbyråer meldte tidligere i formiddag at terroristene fortsatt holdt gisler inne på gassanlegget.

Lørdag morgen ble det meldt at to nye nordmenn har kommet seg i sikkerhet etter gisselsituasjonen i Algerie. Statusen for seks nordmenn som det ikke har blitt gjort rede for er fortsatt uavklart.

Hevder gisler er løslatt

Samtidig melder nyhetsbyrået Reuters at flere gisler skal ha blitt frigitt lørdag. Reuters viser til kilder «med kjennskap til operasjonen».

Bilder sendt ut av nyhetsbyrået AFP lørdag ettermiddag viser angivelig en buss med frigitte gisler utenfor politistasjonen i In Amenas.

Den militære operasjonen mot gisseltagerne startet allerede torsdag, og den algeriske nettavisen TSA hevdet tidligere lørdag at det ville komme et nytt angrep mot gassanlegget.

Avisen skriver videre at algeriske myndigheter vil holde en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Samtidig melder nyhetskanalen Sky News at det er ventet den britiske ambassadøren til Algerie vil få tillatelse til å dra inn på gassanlegget senere på lørdag.

Reuters melder også at den algeriske hæren jobber med å rydde området rundt gassanlegget for miner som skal ha blitt lagt ut av gisseltagerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg ankom pårørendesenteret på Scandic Hotel, Flesland Bergen lørdag ettermiddag for å snakke med de pårørende.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Stoltenberg: – Sier ingenting om situasjonen

Like etter klokken 14.30 ankom statsminister Jens Stoltenberg Statoils pårørendesenter i Bergen. Her traff han familie og andre berørte etter gisseldramaet på Statoils anlegg i Algerie.

Det var en kortfattet Jens Stoltenberg som møtte pressen etter møtet, klokken 15.55. Stoltenberg hadde på forhånd varslet at han bare ville snakke om hva de pårørende har opplevd, noe han holdt seg til i møtet med pressen.

– Jeg sier ingenting om situasjonen i In Amenas. Dette vil vi eventuelt komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier Jens Stoltenberg.

NRK har vært i kontakt med Statoil, som ikke ønsker å kommentere de siste opplysningene i saken.

ALGERIA-MALI-CONFLICT-ENERGY-KIDNAP

Gisselsituasjonen ved Statoils anlegg i In Amenas har vart siden onsdag.

Foto: KJETIL ALSVIK/Statoil / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.