Hopp til innhold

Gisler i Colombia skal frigis - Norge bidrar

HAVANA, CUBA (NRK): Den colombianske geriljabevegelsen FARC har gått med på å løslate fem gisler, deriblant en general som ble kidnappet sist søndag.

Rita Sandberg og Rodolfo Benitez

Norske Rita Sandberg (t.v.) deltar i samtalene med Farc-geriljaen. Hennes kollega Rodolfo Benitez til høyre.

Foto: STRINGER / Reuters

Det ble opplyst på en pressekonferanse med norske og cubanske diplomater i Cubas hovedstad Havanna i går kveld. Norge og Cuba deltar som meglere i fredsforhandlingene mellom FARC og regjeringen i Colombia.

Sist søndag ble general Ruben Dario Alzate, en korporal og en advokat kidnappet av væpnede menn fra den venstreorienterte FARC-geriljaen da de kom med båt for å inspisere et energiprosjekt i en landsby i Choco-regionen i det vestlige Colombia.

Generalen var kledd i sivil og hadde ikke med seg forskriftsmessig væpnet beskyttelse. President Juan Manuel Santos svarte med å utsette den planlagte runden med fredsforhandlinger i Cubas hovedstad Havanna. Møtene skulle ha startet mandag.

Enighet om betingelser

På en pressekonferanse i Havanna i går kveld var det den norske diplomaten Rita Sandberg og hennes cubanske kollega som opplyste at det nå er enighet mellom FARC og colombianske myndigheter om betingelsene for løslatelse av gislene. Detaljene er ikke offentliggjort, men etter det NRK erfarer, betyr det blant annet at det er enighet om å innstille kampene i området hvor gislene holdes.

Deretter vil trolig representanter fra Røde Kors og diplomater fra Norge og Cuba bli sendt inn for å hente ut generalen og de fire andre.

To av de fem ble kidnappet tidligere. Frigivelse av gislene vil mest sannsynlig skje i løpet av de nærmeste dagene, og president Santos har sa i går kveld at fredsforhandlingene kan gjenopptas så snart de er løslatt.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende tror på en løsning i Colombia.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende er svært fornøyd med at partene nå er blitt enige om å løslate de fem gislene.

–Det er viktig at den frigivelsen skjer så raskt som mulig nå slik at forhandlingene som skulle ha skjedd på Cuba denne uken, gjenopptas. Dette er jo en av de lengstvarende væpnede konfliktene i vår historie som nå kan gå mot en løsning, sier Brende til NRK.

Regjeringen sier nei til våpenhvile

Mannen som leder FARCs forhandlingsdelegasjon i Havanna, Ivan Marquez, mener at det er regjeringen som må ta ansvaret for at general Alzate ble tatt til fange. – Den som erklærer hensynsløs krig, kan ikke bare snu ryggen til å be oss om ikke å røre hans soldater og generaler, uttalte Marquez ifølge nyhetsbyrået AFP.

FARC har bedt om at regjeringen går med på våpenhvile før en endelig fredsavtale er i havn, men det har president Juan Manuel Santos avvist. Krigen har pågått i femti år og kostet over 200.000 mennesker livet.

Fredsforhandlingene som Norge deltar i på Cuba har ført til enighet på tre av fem områder, jordreform, politisk integrering av FARC og bekjempelse av narkotikatrafikken.

Nå forhandles det om ofrenes status og rettigheter. Men de helt avgjørende spørsmålene om straff for forbrytelser mot sivile, demobilisering og vilkårene for en våpenhvile gjenstår.

President Santos ble riktignok gjenvalgt tidligere i år delvis fordi folk setter sin lit til at nettopp han skal få slutt på krigen. Men han tar altså ikke sjansen på å love våpenhvile før hele avtalen er på plass.

Ofre møter overgripere

Neste uke skulle en ny gruppe med 12 ofre fra begge sider i konflikten kommet til Havanna for å møte både tidligere overgripere og fredsforhandlerne. Gruppen er etter planen den siste av fem slike grupper, der deltakerne utpekes av FN og kirkelige organisasjoner.

Det kan minne om Sør-Afrikas sannhetskommisjon, men er likevel noe annet fordi det her er snakk om mulighet til å påvirke betingelsene i en fredsavtale som kan komme til å ha konsekvenser for mange i årtier framover.

Ofrenes besøk er utsatt, men det er ikke første gang at fredsforhandlingene er blitt midlertidig avbrutt som følge av hendelser på slagmarken.

Kriger og forhandler samtidig

FARC har forpliktet seg til ikke å kidnappe sivile for løsepenger, men betrakter kidnapping av soldater og politi som et legitimt virkemiddel i krigen. General Ruben Dario Alzate er den høyest plasserte militære som er kidnappet av FARC i løpet av de fem tiårene krigen har vart.

På den annen side blir også FARC-medlemmer tatt til fange av regjeringsstyrkene, parallelt med at det pågår forhandlinger på Cuba. Det er fortsatt krig.

Men denne gangen tok det bare tre dager å komme fram til enighet om løslatelse av gisler.

Det tyder på at begge parter mener de har mye å tape ved ikke å fortsette fredsforhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt